Hlavní obsah

Polští podnikatelé si oblíbili Česko. Zakládají u nás firmy ve velkém

V Česku se podniká snadněji, chválí si polští podnikatelé. Stále víc z nich u nás zakládá firmy.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet polských majitelů firem v Česku vzrostl za posledních sedm let téměř čtyřnásobně. Polské podnikatele lákají daně i jednodušší administrativa. Česko je pro ně módní, ale zároveň i přirozenou cestou v rozvoji. Nejvíc zahraničních firem ale stále pochází z Ruska.

Článek

O 382 procent vzrostl od roku 2011 do letošního roku počet polských majitelů českých firem. Jde pro ně o cestu za vstřícnější administrativou.

„Poláci si všímají, že váš daňový systém je lepší než v Polsku. Také si všímají, že systém zdravotní péče je lepší. Mají pocit, že u vás je to jednodušší,“ říká Dariusz Marcinkowski, předseda Klubu polského kapitálu v České republice a stejně tak i podnikatel, který je Česku už řadu let.

Počet polských podnikatelů podle něj v České republice do budoucna určitě poroste. Zatím je to pro ně móda, ale zároveň si Marcinkowski myslí, že jde i o přirozenou cestu, kam rozšířit svůj byznys.

„Je to stabilní ekonomické prostředí, které v Česku panuje, a jsou zde dobře patrné informace z veřejných rejstříků a můžou to být i různé daňové výhody,“ shrnuje Jakub Maur, odborník na zakládání firem a ředitel společnosti Profispolečnosti.cz, důvody, proč si cizinci zakládají firmy v Česku.

Analýza společnosti CRIF také ukázala, že nejvíce zahraničních majitelů českých firem už tradičně pochází z Ruska, takových společností je přes třináct tisíc. Na druhém místě jsou majitelé firem ze Slovenska a na třetím majitelé z Ukrajiny. Až čtvrté a páté místo obsadily Německo a Velká Británie.

Reklama

Doporučované