Hlavní obsah

Pomazánka vs. oranžový testosteronový býk. Ostrá prohra Zemanových stoupenců na sjezdu

ČSSD po sjezdu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Roman Onderka a Michal Hašek si po ukončení sjezdu ještě vyměnili názory.

Článek

Většina sportovců dodržuje nepsané pravidlo, že po triumfu přijde k poraženému, podá mu ruku a poděkuje za hru. Je to vyjádření úcty a také pokory s vědomím, že příště se role vítěz/poražený mohou otočit.

V politice se to moc nepěstuje, jak to například před rokem ukázal Miloš Zeman po znovuzvolení prezidentem, kdy voličům, kteří mu nedali hlas, vzkázal, že teď budou muset pět let „držet hubu“.

Obdobná scénka se odehrála také na konci víkendového sjezdu ČSSD. V sobotu kolem poledního se chystala rozjuchaná šestičlenná sestava nového vedení na své první společné vystoupení před médii.

„Sjezd končí – a kde je vlastně platforma?“ zazněl ještě na chodbě královehradecké Střelnice dotaz na skupinu kritiků kolem Jiřího Zimoly a Michala Haška.

„Platforma? Co to je? Nějaká pomazánka?” neudrží se a okamžitě vystřelí odpověď Roman Onderka, tradičně sebevědomý muž, nově zvolený prvním místopředsedou sociální demokracie.

Dobírá si tak platformu Zachraňme ČSSD, jejíž někteří stoupenci naštvaně opouštěli sjezd už v sobotu večer s tím, že to nemá cenu, protože se jim nic nepodařilo prosadit.

Do křesla místopředsedkyně se nedostala jimi podporovaná Lucie Orgoníková a složení nového vedení někteří označují za velké, posmrtné Sobotkovo vítězství.

Nutno dodat, že Onderka si později uvědomil, že mu to s „pomazánkou“ ujelo, že to říkat neměl, protože hádat se mezi sebou je cestou do pekel. Je ovšem pozdě, jeho výrok zachytily mikrofony a kamery žurnalistů.

Přichází reakce od lídra platformy Michala Haška, který si zase utahuje z Onderky, jenž svou roli ve vedení ČSSD označil za „býka, který rozráží zdi“.

„Chápu, že naším oranžovým býkem cloumá testosteron říznutý sjezdovým adrenalinem. Ale bude to chtít po sjezdové oslavě v budoucnu také pokoru k voličům a členské základně,” reaguje Hašek, dnes prezidentův poradce.

Oba dva muži – Hašek s Onderkou – spolu dříve vycházeli, když v rolích primátora Brna a jihomoravského hejtmana, tehdy s úsměvy a na společných fotografiích, propagovali se sklenkou vína v ruce „Brno jako životní styl“.

„Vedle dívání se do Bruselu, New Yorku či Washingtonu, jak se zmínil Roman Onderka na tiskovce, doporučuji zaměřit pohled nového vedení ČSSD především do Česka na domácí problémy našich lidi – potenciálních voličů sociální demokracie,“ doplňuje Hašek.

Přestřelky mezi vítězi a poraženými si na Facebooku všímá Petr Dimun, někdejší poradce bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka – má tedy blíž k lidem z platformy. „Bc. Roman Onderka, MBA všude byl, všude se potápěl a od všeho má klíče,“ charakterizuje Dimun novou stranickou dvojku ČSSD.

Celá příhoda spíše jen dokumentuje vliv Miloše Zemana na sociální demokracii. Sice došlo k usmíření a předseda Jan Hamáček se hodně snaží o dobré vztahy s Hradem, ale zároveň si od prezidenta (a jeho spojenců ve straně) nenechá vše diktovat.

Takže Miloš Zeman, byť se přímo na místě v hradecké Střelnici hodně snažil, nedokázal zabránit delegátům, aby ministra zahraničí Tomáše Petříčka zvolili novým místopředsedou ČSSD.

Reklama

Doporučované