Hlavní obsah

Česko požádalo tři státy o pomoc. Země už nezvládá péči o lidi s covidem

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Česko aktivovalo zahraniční pomoc a požádalo o převoz minimálně desítek pacientů s onemocněním covid-19 do především sousedních zemí.

Článek

Důvodem pro aktivaci zahraniční pomoci je podle Ministerstva zdravotnictví to, že řada nemocnic není schopna pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče.

Zatím nebylo požádáno o převoz konkrétního pacienta, systém je na to ale připravený.

„I přes maximální možné navyšování lůžek, maximální využívání veškerého dostupného zdravotnického personálu a enormní snahu všech zdravotníků se nemocnice dostaly na samou hranici svých dostupných kapacit lůžkové intenzivní péče. Nemocnice v některých krajích své maximální kapacity již vyčerpaly a nejsou dále schopny bez pomoci jiných zařízení zajistit pacientům adekvátní péči, ani přijímat nové pacienty,“ vysvětlil ministr Jan Blatný (za ANO), proč se aktivovala přeshraniční pomoc.

Česká republika proto vyslala žádost o pomoc s umístěním pacientů do Německa, Švýcarska a Polska, a to minimálně v rozsahu řádu desítek pacientů.

„V Sokolově, v Karlových Varech a v Chebu budeme vytipovávat lidi, kteří by byli vhodní pro transport. Zatím ale finální výběr nemáme, protože potřeba těch transferů v těchto dnech není tak vysoká, jako byla ta intenzita v minulých týdnech,“ hlásí Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje, který vládu žádal o možnost převozu pacientů do Německa už od ledna.

„Dneska jsme dostali výzvu, aby za náš kraj byl i jeden koordinátor těchto převozů, a to lékař se znalostí angličtiny,“ dodává karlovarský hejtman.

Dodává, že převozy jsou spojené s výraznou administrativní zátěží a není to tak, že se ráno vytipují pacienti, kteří se odpoledne začnou převážet. Příprava dokumentace trvá den až dva.

Pro umístění pacientů do zahraničí je nutné splnit formální podmínky. Ty už v podobě infografiky rozdával tiskový odbor na ranní tiskové konferenci novinářům.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Jednotlivé kroky, které jsou podle Ministerstva zdravotnictví nutné k převozu pacientů do zahraničí.

Pardubický kraj, který jako první v tomto týdnu došel do situace, že svůj stav v nemocnicích popsal jako stav hromadného postižení osob, hlásí jednoho pacienta k přepravě.

„V Orlickoústecké nemocnici je jeden pacient potenciálně vytipovaný na přesun,“ říká Dominik Barták, mluvčí Pardubického kraje. Více informací - například kam by měl pacient zamířit - aktuálně ale neměl.

„O samotném transportu do zahraničí rozhodne ošetřující lékař a odešle Ministerstvu zdravotnictví unijní formulář s žádostí o transport,“ popisuje administrativní proces náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Ministr zdravotnictví Blatný stav označil za „situaci, ve které nikdo z nás nechtěl být“ a vyzval obyvatele, aby se snažili podílet na zlepšení situace v nemocnicích tím, že budou důsledně dodržovat protiepidemická opatření.

Reklama

Doporučované