Hlavní obsah

Pompeo: Hlavní hrozbou naší doby jsou čínští komunisté

Foto: Profimedia.cz

Fotografie ze sjezdu Komunistické strany Číny. Proslov hlavy státu Si Ťin-pchinga trval téměř čtyři hodiny.

Reklama

Hlavní hrozbou naší doby je Komunistická strana Číny, prohlásil dnes podle agentury Reuters americký ministr zahraničí při své návštěvě Británie. Spojené státy a jejich spojenci musí mít podle šéfa americké diplomacie takovou technologickou i vojenskou sílu, aby dokázali zajistit, že v tomto století budou panovat západní hodnoty.

Článek

„I když stále musíme být ostražití kvůli terorismu… představuje Komunistická strana Číny hlavní hrozbu naší doby,“ řekl Pompeo při setkání se svým britským protějškem Dominikem Raabem.

Británie v úterý oznámila, že povolí čínské společnosti Huawei Technologies omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace (5G). Huawei se nebude moci podílet na zřizování bezpečnostně důležitých sítí, dále sítí na místech, jako jsou vojenské základny či jaderné elektrárny, a na budování jader sítí.

Spojené státy dlouhodobě označují čínskou společnost za bezpečnostní riziko. Británii vyzývaly, aby Huawei z budování sítě 5G zcela vyloučila.

Varování dnes Pompeo zopakoval, podle agentury Reuters ale byla oproti očekávání jeho reakce na britské rozhodnutí mírná. „Jsem si jistý, že naše dva národy najdou způsob, jak své rozdílné názory řešit,“ řekl Pompeo. Spolupráce rozvědek v uskupení Five Eyes (Pět očí; tedy USA, Británie, Austrálie, Kanada a Nový Zéland) podle něj ohrožena není.

Podle Pompea rozdílný přístup k firmě Huawei neovlivní ani budoucí obchodní spolupráci USA a Británie po brexitu. Spojené království podle něj bude „na začátku fronty“ na obchodní dohodu. Británie Evropskou unii opustí v pátek o půlnoci.

Šéf americké diplomacie z Londýna zamířil do Kyjeva, kde jej v pátek čeká jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským, jakož i ministry zahraničí a obrany.

Ukrajinská média si navíc lámou hlavu nad tím, co ministra vedlo k návštěvě Kyjeva v době, kdy vrcholí proces ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi, v jehož centru je právě Ukrajina, respektive Trumpova snaha přimět ukrajinské partnery k dodání špíny proti pravděpodobnému soupeři v letošních volbách Joeu Bidenovi.

„Pompeo chce sondovat nálady místních elit ohledně Ruska, ale neoficiálně může pro Trumpa zjišťovat Zelenského postoj k impeachmentu. Trump není diplomat, ale přímočarý člověk, a tak chce vědět, zda Zelenskyj je pro něj, nebo pro Bidena,“ usoudil ve svém ukrajinském vydání list Komsomolskaja pravda. A dodal, že Pompeo, který svého času sliboval skoncovat s „měkkou“ politikou vůči Rusku, mezitím úplně převzal Trumpovy názory, dokonce podle novinářky rozhlasové stanice NPR na ni křičel, že Američanům je Ukrajina „ukradená“. Pompeo sice následně ujistil, že Ukrajina je pro Američany důležitá, ale podle deníku to „moc přesvědčivě to neznělo“.

Agentura Unian zase odhadla, že Pompeo má „žehlit“ Trumpovy výroky o Ukrajině jako „nejvíce zkorumpované zemi“ a současně dohlédnout na to, jak se v zemi realizují americké zájmy. Slova ale nemusí stačit a bylo by záhodno, aby Washington obsadil volné místo velvyslance, podotkla ukrajinská agentura.

Reklama

Doporučované