Hlavní obsah

Pompeo před slyšením v Kongresu tvrdě odsoudil anexi Krymu

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Spojené státy podle něj pokusy Ruska přivlastnit si Krym neuznávají, anexi odmítají a žádají ukončení okupace. Rusko by mělo respektovat zásady mezinárodního práva a vyklidit území, které obsadilo silou.

Článek

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo před svým dnešním slyšením v Kongresu tvrdě odsoudil ruskou okupaci Krymu a zdůraznil, že vláda USA zábor ukrajinského poloostrova nikdy neuzná. Šéf americké diplomacie vyzval Kreml, aby svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny obnovil.

Pompeo bude dnes v zahraničním výboru Senátu hovořit o nedávném setkání prezidenta Donalda Trumpa s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v Helsinkách. Převážná část summitu se uskutečnila mezi čtyřma očima a senátoři doufají, že od ministra zahraničí zjistí podrobnosti. Pompeo dnes ve Washingtonu novináře upozornil, že osobnímu jednání prezidentů přítomen nebyl.

Nekompromisní komentář ke Krymu obsahuje prohlášení, které Pompeo vydal těsně před slyšením. Spojené státy podle něj pokusy Ruska přivlastnit si Krym neuznávají, anexi odmítají a žádají ukončení okupace. Rusko by mělo respektovat zásady mezinárodního práva a vyklidit území, které obsadilo silou.

Z úst amerického prezidenta v poslední době zaznělo ohledně Krymu několik neurčitých prohlášení, která vnesla zmatek mezi americké spojence a vyvolala nervozitu na Ukrajině. Na červnovém summitu států G7 v Kanadě Trump prohlásil, údajně žertem, že Krym je ruský, protože každý, kdo tam žije, mluví rusky. Vyzval státy G7, aby mezi sebe přijaly zpět Rusko, vyloučené v roce 2014 právě kvůli anexi Krymu.

Při nedávné cestě do Británie americký prezident řekl, že okupace poloostrova byla chybou jeho předchůdce Baracka Obamy. Na helsinskému summitu Trump anexi Krymu otevřeně nekritizoval a nezmínil se ani o agresivním chování Ruska vůči Ukrajině.

Reklama

Doporučované