Hlavní obsah

Hokejové mistrovství přiláká statisíce fanoušků. Cena ubytování vystřelila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci hokeje na posledním MS v Rize. Ilustrační foto.

Reklama

Hokejoví fanoušci z celého světa už za několik týdnů zamíří do Prahy a Ostravy, aby na vlastní oči sledovali mistrovství světa. Na události vydělají hoteliéři a pronajímatelé bytů. Kapacity ubytování mizí a ceny rychle rostou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Blíží se Mistrovství světa v hokeji, které letos na stadiony v Praze a Ostravě přiláká statisíce fanoušků ze všech koutů Evropy i zámoří.

Událost, která se po devíti letech opět odehraje v Česku, se už nyní ve velkém podepisuje také v oblasti ubytovacích služeb. Hotely hlásí násobně vyšší počty rezervací a zvyšují cenu za nocleh.

„Období mistrovství světa je významné také pro hoteliéry. Kromě fanoušků budou přijíždět i běžní turisté a to se samozřejmě promítne do cen. Hotely fungují jako letecké společnosti. Pokud je poptávka opravdu vysoká, většinou ceny rostou, a naopak v období, kdy je velmi nízká, tak hotely nabízejí pro zákazníky výhodnější ceny,“ vysvětluje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Kapacity ubytování se plní

Konkrétně v Ostravě, kde se odehraje zhruba polovina hokejového mistrovství, lze od poloviny května podle jeho slov očekávat téměř plné ubytovací kapacity.

„Zpočátku se návštěvníci soustředili na oblasti v okolí Ostravy, nikoliv přímo ve městě. Byla za tím snaha získat co nejnižší cenu ubytování. V současné době už se ale velmi rychle plní i hotely v centru,“ říká Václav Stárek.

Vysoký zájem o ubytování v druhém a třetím týdnu května potvrzují i samotní hoteliéři.

„V období MS máme téměř plno, už zbývají jen jednotky pokojů,“ uvedl Pavel Děcký, provozní hotelu Veronika, a dodává, že v některých dnech už má hotel kapacitu úplně plnou. „Ceny jsme zvyšovali asi o 100 procent oproti obvyklému ceníku,“ doplnil.

Hotely zvyšují ceny a zavádějí restrikce

Několikanásobné jsou ceny za ubytování během blížícího se hokejového mistrovství také v apartmánech Sting Hotels. Podle jejich ředitelky Markéty Hejlové bylo vzhledem k poptávce kromě zvýšení cen nutné zavést také restrikce.

„Restrikce znamenají, že pokud si host chce udělat rezervaci na zbylé apartmány, musí je obsadit na minimálně čtyři noci. Pokud se tyto poslední kapacity neobsadí do začátku mistrovství, otevřeme je k prodeji pro jednotlivé dny,“ uvádí s tím, že ze čtyřiceti jednotek jich aktuálně zbývá volných pět.

Nejsou to ale pouze hotely, které na květnové termíny evidují rekordní poptávku. Zájem fanoušci hokeje, kteří se chystají sledovat zápasy přímo v aréně, projevují také o nabídky soukromých pronajímatelů.

„Z dat, která máme z trhu, vyplývá, že půjde s jistotou o nejzajímavější termíny roku. Na některé z termínů očekáváme celkovou obsazenost kapacit ubytování v soukromí v Praze okolo 90 procent a v Ostravě to nebude jiné,“ říká pro SZ Byznys Matěj Koutný, předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí.

Složitější dostupnost ubytovacích kapacit v termínech hokejového mistrovství světa ukazuje také vyhledávání na platformě Airbnb.

Také v jednotlivých nabídkách lze sledovat nárůst cen. Příkladem je celá bytová jednotka k pronájmu, která se nachází zhruba deset minut chůze od Ostravar Arény, kde se bude hokej hrát.

Redakce SZ Byznys komunikovala s platformou Airbnb. Ta však pro nedostatek dat nechtěla vývoj trhu komentovat.

Vývoj potvrzují také data vyhledávání na platformě Booking, kde lze v nabídce víkend před zahájením mistrovství zajistit nejlevnější ubytování za sedm set korun za noc. Naopak první víkend po zahájení světového šampionátu je nejnižší cena za noc v Ostravě více než trojnásobná.

Noc v hlavním městě násobně dražší

Podobná situace, která se odehrává v ubytovacích zařízeních v Ostravě, probíhá také v hlavním městě.

„Aktuálně je v Praze na nejexponovanější termíny již obsazeno asi tři čtvrtiny dostupných kapacit a ty zbývající rychle mizí. Lze očekávat, že ceny mohou být v některých případech ještě vyšší, než je běžné při silvestrovských pobytech,“ říká za soukromé ubytovatele Matěj Koutný.

„Odhaduji, že pětinásobek běžné víkendové ceny pro určité typy nabídek nebude na exponované termíny ničím neobvyklým. V průměru budou ceny odhadem trojnásobné, oproti běžnému odpovídajícímu termínu,“ uvedl.

V termínech, kdy bude v Česku probíhat mistrovství, obsazenost pražských hotelů atakuje sto procent také v případě hotelové sítě Czech Inn Hotels.

„Také ceny rostou, a to zhruba o 30 procent oproti normálnímu květnu,“ uvedl obchodní manažer sítě Marek Boura. Vzhledem k novým trendům, kdy klient objednává pobyt čím dál později vzhledem k termínu pobytu, lze podle něj očekávat ze strany fanoušků silný „last minute“ zájem.

Zvýšenou poptávku po rezervacích hotelového ubytování pozoruje také Jiří Fontana, ředitel obchodní strategie hotelové sítě Orea Hotels & Resorts.

„Na uvedené období zvýšenou poptávku pozorujeme, zejména na druhý víkend v květnu, kde se potkává zahájení MS s koncertem skupiny Rammstein,“ uvedl.

Reklama

Doporučované