Hlavní obsah

Pompeo přiznal, že KLDR zůstává jadernou hrozbou. Podle satelitních snímků dál zbrojí

KLDR zůstává jadernou hrozbou.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl zákonodárcům, že Severní Korea zůstává jadernou hrozbou. Přitom se ale snažil bránit prohlášení Donalda Trumpa, že KLDR už nukleární hrozbu nepředstavuje.

Článek

Americký šéf diplomacie Mike Pompeo řekl, že Severní Korea zůstává jadernou hrozbou. K dřívějšímu opačnému prohlášení Donalda Trumpa Pompeo řekl, že prezident chtěl říci, že hrozba se snížila. O tom, že se snížila úroveň napětí, podle Pompea není pochyb.

Pompeo čelil řadě otázek ohledně denuklearizace Severní Koreje na zvláštním jednání se senátory. Detailní informace ale odmítl poskytnout. Odůvodnil to tím, že by to pro účely vyjednávání nebylo vhodné. Dodal, že severokorejské úřady schůzku sledují.

Tvrzení, že Severní Korea je stále jadernou hrozbou, podporuje i analýza satelitních snímků týmem webu 38 North - přední monitorovací skupiny KLDR.

Podle analýzy snímků Severokorejci vylepšili jaderné vědecké výzkumné středisko v Jongbjonu. Konkrétně má jít o nové modifikace reaktoru na výrobu plutonia a vybudování několika podpůrných zařízení.

Úpravy jsou podle expertů součástí dlouhodobého plánu, který měla KLDR ještě před summitem v Singapuru. Snímky podle analytiků potvrzují, že Severní Korea po summitu pokračuje v jaderném programu, což rozhodně nejde dohromady s denuklearizací.

CNN se zprávou kontaktovala jihokorejské úřady. Ty prohlásily, že zprávu nemohou potvrdit. Budou prý ale situaci bedlivě sledovat.

Reklama

Doporučované