Hlavní obsah

Nemáte důkazy. Nakažený horník popsal, jak přišel o půl platu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Přísnější opatření kvůli koronaviru v Karviné lidi neomezuje. Viru se nebojí, jeho ekonomických dopadů ano.

Reklama

Karviná si na první pohled z pandemie příliš velké obavy nedělá. Ve skutečnosti se lidé více obávají ekonomických dopadů – co bude s doly a s prací pro horníky. Ti se bojí také a zlobí se i na OKD. Zvlášť ti nemocní.

Článek

U Karvinského moře sedí postarší muž, který vyrazil na ryby. Ustaraně sleduje nebe za věží u dolu v Darkově, za jak dlouho začne pršet. Ve čtvrtek ve městě v severovýchodním cípu republiky panovalo hodně proměnlivé počasí.

„V dubnu a květnu kapři brali. Teď v létě ale ani ťuk. Možná je to tím koronavirem,“ sklouzává během několika vteřin k všudypřítomnému tématu. Když neslyší odpověď, neváhá k redaktorovi a fotografovi přijít blíž. Je vidět, že s dodržováním odstupu si příliš hlavu neláme.

Stejně tak i další obyvatelé regionu berou celou situaci se svérázným nadhledem. „Kolik dělníků je nakažených a kolik je fakt nemocných? Je to o imunitě,“ vysvětluje dělník v montérkách u zámku Fryštát, než nasedne za kolegy do auta.

Další muž, který se opodál u letního kina skryl před průtrží mračen, přidává ještě konkrétnější recept na pandemii. „To záleží na životosprávě. Hodně česneku a medu,“ radí během listování časopisem.

„Nějak se žilo a nějak se bude žít. A když se pivo vypije, tak je to ještě lepší,“ smějí se dva postarší pánové na lavičce na náměstí.

Ne všichni ale sdílejí stejný názor. Dvojice žen na náměstí, které mezi sebou probírají recepty, soudí, že z města se vytratil život. To tvrdí i náměstek primátora Karviné Miroslav Hajdušík (KSČM).

„Není tady tak rušno. Lidé se lidem vyhýbají. I když je krásně, tak na ulicích není tolik lidí. Není to stejné jako před krizí,“ tvrdí Hajdušík.

„Teď jsem byla v obchodě koupit si šaty a majitelka mi říkala, že má síť několika obchodů a že Karviná má nejnižší tržby, že lidé méně nakupují,“ popisuje opoziční zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti).

S virem a bez teplé vody

Ve městě navíc právě teď přestala téct teplá voda. Týká se to všech domácností, které jsou napojené na společný teplovod, a jde o dlouhodobě plánovanou odstávku.

„To jsou plánované pravidelné investice. Dělají se výběrová řízení. Není to zase tak jednoduché, že jim zavoláme, ať to stopnou. A myslíte si, že má na koronavirus teplá voda nějaký vliv?“ hájí načasování odstávky náměstek primátora Miroslav Hajdušík a popisuje, že lidé se dál normálně každý den koupou. Jen si nahřejí teplou vodu v hrnci.

„Není to o tom, že když neteče teplá voda, tak se nekoupeme,“ říká náměstek Hajdušík.

Když se na vypnutou teplou vodu zeptáte místních, začnou nejdříve vysvětlovat, že se to děje každý rok, a následně i konkrétně popisovat, která část teplovodu se opravuje letos.

„Tak nevadí. Jindy to bývá týden, teď je to čtrnáct dnů,“ konstatuje blahosklonně muž u letního kina na dotaz, jestli s tím nemá v současné situaci problém. Ruce si prý dál myje, dodává se smíchem.

Obyvatele Karviné více trápí, že se na ně zbytek republiky dívá přes prsty. Šíří se mezi nimi zprávy o tom, jak jim ruší smluvené dovolené a pobyty po celé zemi.

„Četl jsem, že lidé mají problém si zařídit dovolenou, protože jsou z Karviné. Z Havířova to nevadí?“ říká náměstek primátora, podle kterého to není správně. „Jsme v tom jediní vymáchaní. Říkají Karviná, Karviná, a přitom to je Karvinsko. To mi vadí,“ dodává náměstek.

Nemáte důkaz, kde jste se nakazili

Víc než samotného viru se lidé bojí o živobytí. Mají strach, co bude s doly a těžbou, řeší problémy spojené s mzdou v karanténě a stěžují si, že se k nim až se zpožděním dostane informace, zda jsou nakaženi.

Všechny vyjmenované problémy řeší i horník OKD, který byl v karanténě a aktuálně má dovolenou. Své jméno si z obavy, že by přišel o práci, nepřeje zveřejňovat.

Po testování mu bylo řečeno, že když se mu nikdo neozve do dvou dnů, tak je negativní. Třetí den proto šel nakoupit a až další den mu volali, že má koronavirus. Podobný scénář se prý v Karviné opakuje často.

O koronaviru mluví jako o pracovním úrazu a štve ho, že v karanténě má nárok jen na 60 procent mzdy, zatímco kolegové, kteří neonemocněli a jsou doma kvůli odstávce, dostanou 100 procent.

„Chlapi jsou naštvaní a nemají zastání. Řekli nám, že nemáme důkaz, že jsme se nakazili na šachtě,“ líčí horník z OKD. Někteří pracovníci OKD navíc mohou být během odstávky povoláni do dolů na takzvané zabezpečovací práce. Dostanou za to ale zaplaceno stejně jako ti, kteří zůstávají doma.

„Mrzí nás to. Je to nepříjemná situace, ale nemůžeme to nijak ovlivnit. Tohle by mělo ovlivnit ministerstvo práce a sociálních věcí. Svého času dostávaly i OSVČ 25 tisíc a zvedlo se i ošetřovné,“ komentuje situaci kolem vyplácení mezd horníkům v OKD náměstek primátora.

„To úplně nejhorší je, že nevidíme světlo na konci tunelu. Nikdo neví, jak dlouho bude narůstat covid-19 a jak dlouho tím bude celé Karvinsko trpět,“ souhlasí s ním Zuzana Klusová.

Reklama

Doporučované