Hlavní obsah

Stát zakázal popcorn v kinosálech. Jaká je realita?

Foto: Shutterstock.com

Koupit si pití a popcorn je v kině dovolené, jíst ho během představení už nikoli. (Ilustrační foto)

Reklama

Ve čtvrtek poprvé po víc jak půl roce otevřela multikina. Už totiž mohou prodávat občerstvení, které tvoří významnou část příjmů. Problém je, že jíst popcorn v sále je zakázané. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak se opatření dodržuje.

Článek

Z kinosálu, ve kterém zrovna skončila projekce nového oscarového dokumentu, vychází mladší muž s kšiltovkou a plnovousem, přes který má nasazený respirátor.

„V sále jsem si normálně dal občerstvení. Nikdo mě neupozornil na to, že se to nesmí,“ vysvětluje na dotaz Seznam Zpráv, že pokud zákaz občerstvení v kinosále porušil, tak nevědomky.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Po chvíli přichází do vestibulu multikina mladý pár a kupuje si vstupenky. „Za půl hodiny nám začíná film. Rádi bychom si vzali jídlo a pití do sálu, pokud se to tedy smí,“ váhá jeden z dvojice.

Podle provozovatelů multiplexů by personál měl na platná opatření upozorňovat. Na vymáhání jejich dodržování však nemá kapacity.

„Nemůžeme postavit ke každému sálu nějakou ostrahu, která by bránila tomu, aby si lidé vzali občerstvení dovnitř. Diváci jsou na to upozorňovaní. Vědí, že si to do sálu brát nemají, ale nejsme schopni tomu stoprocentně zabránit,“ komentuje opatření provozní a technický ředitel sítě CineStar Miroslav Romančuk.

„Samozřejmě dodržujeme všechna aktuální opatření. Více si vedení Cinema City v tuto chvíli nepřeje komentovat,“ reaguje také mluvčí Denisa Šandová ze sítě multikin Cinema City.

Koupit ano, konzumovat v sále ne

Jídlo a pití tvoří zhruba 25 až 30 procent výdělku z představení. I proto multiplexy s otevřením váhaly. Kina v Česku mohla otevřít už na konci května, multikina ale čekala až na chvíli, kdy Ministerstvo zdravotnictví umožní prodej občerstvení.

To nastalo v pondělí, kdy začalo platit nové opatření. Umožňuje sice „občerstvení formou bufetu“, ale hned následuje upozornění, že „se zakazuje konzumace jídla a nápojů v hledišti“. Dát si pití a popcorn v kinosále je tedy zakázané, naopak je nezbytností mít po celou dobu představení respirátor.

Málokdo má ale o opatřeních přehled. Dva mladší chlapci říkají, že si chtěli občerstvení do sálu koupit, nakonec se však spokojí jen se vstupenkou na nový animovaný film.

Podle Heleny Bezděk Fraňkové, ředitelky Státního fondu kinematografie, hraje občerstvení ve filmové distribuci zásadní roli: „Když se otevřou multiplexy bez občerstvení, tak přijde málo lidí, protože chtějí popcorn. Otevřít třeba deset sálů pro čtyři lidi se logicky ekonomicky nevyplatí. V momentě, kdy multiplexy drží 70 % kinematografického trhu v Česku, tak tím trpí pochopitelně kromě provozovatelů kin také distributoři a producenti.“

„Srovnávat situaci, ve které jsme teď, a situaci z října podle mě moc nejde. Hlavně si myslím, že existuje spousta jiných možných míst, kde se může covid šířit, než je kino s popcornem,“ dodává Fraňková.

Seznam Zprávy se Ministerstva zdravotnictví dotázaly, jaký je rozdíl mezi konzumací popcornu v kině a konzumací jídla v restauraci nebo někde v nákupním centru – což umožněné je. Dosud neodpovědělo.

Ztrátový start

Celkově ale obě multikina v Praze, která Seznam Zprávy ve čtvrtek navštívily, zela ve čtvrtek prázdnotou. Provozovatelé očekávají, že prvních pár měsíců bude prodělečných.

„Teď, když jsme otevřeli, tak přijde pár lidí, protože třeba řada lidí o otevření nebude vědět, protože se v opatřeních nevyzná. Jeden nebo dva měsíce to pro nás tedy bude ztrátová činnost,“ vysvětluje Romančuk.

Navíc některé zájemce můžou odradit podmínky vstupu. Stejně jako pro restaurace, sportovní události nebo různé další hromadné akce platí i pro kina povinnost prokázat bezinfekčnost negativním testem, očkováním, proděláním nemoci či čestným prohlášením o testování v zaměstnání nebo provedení samotestu.

Na to narazil i starší pán v obleku a bez respirátoru, který vychází z multikina. „Šel jsem si koupit lístek, ale chtěli po mně potvrzení o očkování nebo co…,“ stěžuje si a pomalu odchází pryč.

Reklama

Související témata:

Doporučované