Hlavní obsah

Popisuje, jak byl policií znásilněn. Otřesná svědectví o mučení demonstrantů

Svět bez obalu: Muž popisuje, jak byl policií znásilněn. V Bělorusku už bylo zdokumentováno několik případů sexuálního násilí proti demonstrantům.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Bělorusku neustávají protesty proti Lukašenkovi a tamním zfalšovaným volbám. Policie vůči demonstrantům postupuje velice tvrdě. Jsou hlášeny případy brutálního bití, vyhrožování znásilněním a ponižování.

Článek

Muž na videu, který si nepřál zveřejnit svou totožnost, tvrdí, že byl běloruskou policií znásilněn. A to poté, co byl v Minsku 11. srpna zatčen. Říká, že ho nejprve policisté mlátili obušky do žeber, hlavy, nohou a rukou.

„Tohle dělali nějakou dobu. Poté po mně chtěli, abych si odblokoval svůj telefon. Následně mi nožem rozřízli vzadu šortky. Použili nůž, který našli u jednoho z vězňů. Pak jsem se otočil a uviděl, že dělají něco s obuškem. Policista někoho požádal o kondom. Jeden mu dali. Navlékl ho na obušek a strčil ho do mého řitního otvoru. Bylo to velmi bolestivé. Zkroutil jsem se na zem. Křičel jsem bolestí. Nepamatuji se, co se stalo potom. Praštili mě do obličeje a poté mě znova přivedli k vědomí,“ popisuje Bělorus.

Muž byl další dva dny držen v Okrestinské vazební věznici v Minsku. Až 13. srpna byl převezen do nemocnice. Jeho zdravotní zpráva detailně popsala způsobená zranění. Zaznamenala i krvácení v intimních oblastech, zejména ze řitního otvoru. A také otřes mozku.

„Po několika dnech jsem zašel za právníkem, aby předal tyto dokumenty policejním vyšetřovatelům. Dal jsem mu jasné důkazy. Později mě předvolali na policii k dalšímu výslechu. Po nějaké době jsem se ale rozhodl raději z Běloruska odjet pryč,“ popisuje situaci po propuštění.

Organizace Human Rights Watch tento případ uvedla i ve své zprávě o rozsáhlém zneužívání zadržených. Jedna z běloruských občanských organizací uvádí, že zdokumentovala nejméně dalších 5 případů sexuálního násilí.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované