Hlavní obsah

Poplatek za igelitky zabral. Vědci vypozorovali, že na mořském dně je o třetinu méně plastu

Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Vědci z Británie zjistili, že mořská dna mezi Evropou a Británií jsou méně znečištěná plastovými taškami než před zavedením povinného poplatku.

Článek

Nová studie publikovaná v odborném časopise Science of the Total Environment uvádí, že množství tašek na mořských dnech mezi Evropou a Británií se snižuje a v současnosti kleslo o 30 procent. Ukazuje se tak, že poplatek za plastové tašky zavedený řadou evropských států pravděpodobně funguje.

Jak uvádí web The Guardian, vědci zkoumali míru znečištění od roku 2010. Zaměřili se na oblast od Norska přes Německo až po sever Francie a západ Irska.

Jako první zavedly poplatky za plastové igelitky Irsko a Dánsko v roce 2003 a následovaly je další státy Evropy. V České republice je tato povinnost poměrně nová, lidé si nemohou vzít k nákupu plastovou tašku zdarma od ledna roku 2018.

Stejné podmínky platí také v Británii od roku 2015, kde odborníci zjistili, že obchody v současnosti vydávají až o 85 % méně plastových tašek. Průměrně se tak počet plastových tašek na jednoho Brita snížil ze 140 na 25.

„Pokud budeme všichni společně pracovat na zlepšení životního prostředí, můžeme udělat změny. Mnoho lidí situaci považuje za beznadějnou... Ale nesmíme se ještě vzdávat,” řekl jeden ze spoluautorů studie Thomas Maes pro web The Guardian.

Na celém světě lidé vyprodukují každý rok kolem osmi milionů tun plastu, který se dostane do moře.

Reklama

Doporučované