Hlavní obsah

Poprvé od roku 1991 navštívil řecký premiér bývalou jugoslávskou republiku Makedonii

Premiéři, ministři zahraničí i podnikatelé z Řecka a Severní Makedonie se sešli ve Skopji.Video: Jana Lipská, Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Řecký premiér Alexis Tsipras v úterý navštívil Severní Makedonii. Je to vůbec poprvé do roku 1991, kdy se z bývalé jugoslávské republiky stala nezávislá země. Severní Makedonii se otevírá cesta do Evropské unie a NATO.

Článek

S Řeckem měla země desítky let vyostřené vztahy. Samotný název „Makedonie” se totiž vztahuje ke stejnojmenému regionu, který se rozkládá také na území dnešního Řecka a Bulharska.

Právě Řecku takový název státu vadil, jelikož za ním vidělo územní nárok Makedonců na řeckou část regionu. Dlouho proto blokovali Makedoncům cestu do NATO a Evropské unie.

Loni v červnu podepsali zástupci obou států dohodu, podle které země nese název Severní Makedonie. Řekové za tímto názvem nevidí touhu Severomakedonců po sjednocení celého regionu Makedonie, čímž se otevírá nová cesta pro budoucí diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi.

Premiéři Alexis Tsipras z Řecka a Zoran Zaev ze Severní Makedonie spolu se svými ministry zahraničí podepsali několik dohod o posílení spolupráce. Podepsané smlouvy zahrnují otevření ambasád v obou hlavních městech. Státy se dále chystají uvolnit obchodní bariéry, řecká armáda by navíc měla střežit vzdušný prostor Severní Makedonie.

Setkání obou premiérů a navázání diplomatických vztahů by mělo urychlit integraci Severní Makedonie do struktur NATO a Evropské unie. Řecko dosud vstup Severní Makedonie do obou organizací blokovalo.

Právě v těchto dnech si Severoatlantická aliance připomíná 70 let od svého založení, v březnu to bylo 20 let od vstupu České republiky do NATO. Severní Makedonie by mohla být další zemí, která tuto obrannou alianci rozšíří.

S řeckým premiérem Tsiprasem a deseti členy jeho vlády přiletělo do makedonské Skopje i přes sto řeckých podnikatelů. Oba premiéři zahájili ekonomické fórum, do kterého se zapojilo přes 400 podnikatelů z obou zemí.

„Snažíme se budovat nový způsob spolupráce a vzájemné porozumění a růst. Pevně věřím, že úspěch této snahy nezůstane jen mezi Řeckem a Makedonií, ale bude úspěchem pro celý Balkán a Evropu,“ řekl řecký premiér. „Ztratili jsme spoustu času. Ztratili jsme tři dekády a musíme to dohnat,“ dodal Tsipras.

Proti návštěvě řeckého premiéra v Severní Makedonii protestovalo několik lidí před budovou severomakedonské vlády.

Podívejte se na krátké video, které vám představí Severoatlantickou alianci - NATO. Video: Jana Lipská, Veronika Šiklová, Tomáš Urbánek

Reklama

Doporučované