Hlavní obsah

Poptávka po ropě klesne více, uvedla Mezinárodní agentura pro energii

Foto: BP, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Kvůli zpomalení ekonomického zotavování se poptávka po ropě ještě zhorší, varuje IEA. Své predikce zhoršila i minulý měsíc. Druhá vlna pandemie nejspíše znovu oslabí mobilitu lidí a letecká přeprava je stále velmi nízká.

Článek

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) opět zhoršila výhled poptávky po ropě na letošní rok, a to už druhý měsíc za sebou. Nově očekává, že poptávka se sníží o 200 000 barelů na 91,7 milionu barelů denně, uvedla dnes ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu. Zdůvodnila to opatrností ohledně tempa hospodářského zotavování z dopadů pandemie nemoci covid-19.

„Očekáváme, že ve druhé polovině roku 2020 poptávka po ropě výrazně zpomalí, většiny snadného nárůstu už dosáhla,“ uvedla agentura. „Potrvá měsíce, než zpomalování ekonomiky zcela ustane. Navíc je možné, že druhá vlna viru (už teď patrná v Evropě) by mohla znovu omezit mobilitu,“ dodala organizace.

Poptávku podle ní omezuje nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem a s tím související karanténní opatření, vedle toho ale i přetrvávající práce z domova a slabý letecký sektor.

Zvyšování produkce ropy a snížený výhled poptávky povede i k pomalejšímu čerpání suroviny ze zásob, které se během karanténních opatření zvyšovaly, upozorňuje agentura.

Ta rovněž očekává, že ze zásob bude v druhé polovině roku ubývat kolem 3,4 milionu barelů ropy denně, což je téměř o jeden milion barelů za den méně, než agentura prognózovala minulý měsíc. V červenci byly zásoby ropy v rozvinutých zemích na rekordní výši.

Reklama

Doporučované