Hlavní obsah

Konec vyhlížení ropného zlomu. Nevšimli jsme si, ale podle těžařů už byl

Reklama

Roky všichni vyhlíželi „ropný zlom“, tedy okamžik, kdy těžba ropy dosáhne maxima a pak začne poptávka po ní a dalších kapalných palivech klesat. Podle ropného koncernu BP jsme tento okamžik už prožili.

Článek

Spotřeba ropy se možná nikdy nevrátí na předkoronavirovou úroveň. Dokonce ani nejpozitivnější scénář firmy British Petroleum v příštích 20 letech nevidí vyšší poptávku po fosilních palivech.

Vedoucí představitelé odvětví trvali na tom, že spotřeba ropy bude růst několik dekád. Zástupci států OPEC a šéfové největších energetických společností světa opětovně popisovali komoditu jako tu, která dokáže uspokojit požadavky rostoucí populace a rozrůstající se střední třídy.

Podle agentury Bloomberg však popisuje britský petrolejový gigant budoucnost tohoto odvětví jinak. Zpochybňuje nadvládu ropy, která momentálně slábne. To také vysvětluje, proč společnost BP doposud podnikla nejodvážnější kroky k tomu, aby své podnikání sladila s cíli pařížské dohody o změně klimatu, která má omezit emise skleníkových plynů po roce 2020.

Generální ředitel BP Bernard Looney v srpnu uvedl, že do roku 2030 sníží produkci ropy a zemního plynu o 40 procent a utratí až pět miliard dolarů ročně na vybudování jednoho z největších podniků na obnovitelné zdroje energie na světě.

British Petroleum není jediná ropná společnost, která své podnikání přizpůsobuje situaci. Podobné směřování k čistším zdrojům oznámili také Royal Dutch Shell, Total a další evropští giganti. Zákazníci, vlády a investoři totiž stále častěji požadují změnu.

Výhled společnosti BP ukazuje, že do roku 2050 klesne spotřeba ropy o polovinu, ve druhém scénáři už téměř o 80 procent. Za běžné situace by se poptávka zotavila, ale poté by se na příštích 20 let ustálila na 100 milionech barelů ropy denně.

„Poptávka po ropě během příštích 30 let klesne,“ uvedla ve zprávě společnost BP. „Rozsah a tempo tohoto poklesu jsou poháněny rostoucí elektrifikací silniční dopravy.“ Zpráva ukazuje, že poptávka po ropě klesá v důsledku koronavirové krize. „Následně se zotaví, ale nikdy se nevrátí na úroveň před covidem. Přináší bod, ve kterém poptávka po ropě vrcholí do roku 2019,“ uvedl Spencer Dale, hlavní ekonom společnosti BP.

Studie zvažuje tři scénáře, které pokrývají širokou škálu možných výsledků v příštích 30 letech. Ty jsou však v rozporu s tím, co předpovídají mnozí další. Výkonný ředitel firmy Vitol Group v pondělí uvedl, že poptávka po ropě je připravena na desetiletý růst. Předpovídá, že spotřeba se do konce příštího roku vrátí zpět na úroveň před koronavirem.

Loňské předpoklady firmy BP ještě počítaly s růstem poptávky po ropě až do roku 2040 na přibližně 130 milionů barelů denně. Poptávka po kapalných palivech však do roku 2050 klesne na méně než 55 milionů barelů denně. Pokles nastává hlavně ve vyspělých ekonomikách a v Číně. V Indii a v dalších částech Asie a Afriky zůstává poptávka víceméně stejná, ale poté sklouzne pod úroveň roku 2018.

Letošní spotřebu ropy výrazně narušila pandemie. Od té doby se poptávka po ropě zvýšila a spolu s ní i ceny, ale v mnoha částech světa stále zuří krize a výhled zůstává nejistý. Podle BP ovlivnily poptávku po kapaných palivech omezené možnosti cestování a práce z domova.

Britské ropné společnosti klesl v důsledku pandemie v prvním čtvrtletí zisk o dvě třetiny na 800 milionů dolarů (20,1 miliardy korun). Na pokles cen ropy o 65 procent v prvním čtvrtletí British Petroleum reagovala snížením výdajů.

Reklama

Doporučované