Hlavní obsah

Popudil Trumpa a zničil si kariéru, teď se stal americký fotbalista tváří kampaně Nike

Colin Kaepernick se stal tváří kampaně Nike.Video: Reuters

 

Reklama

Americký fotbalista Colin Kaepernick se stal novou tváří kampaně Nike. Jeho angažování budí kontroverzi vzhledem k tomu, že se v roce 2016 stal hlavní postavou protestní akce „Take a knee“, která rozzlobila i prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Z psance novou hvězdou? I tak by se dal shrnout příběh bývalého hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka. Bývalý rozehrávač San Francisca 49ers se stal novou tváří kampaně sportovního giganta, značky Nike. Ta ho vyobrazuje se sloganem „Věř v něco. I když to znamená, že obětuješ vše.“

Nike slaví kampaní třicetileté výročí kampaně Just Do It. Spolu s Kaepernickem se v ní objevili i jeho kolegové z NFL, Odell Beckham Junior a Shaquem Griffin.

Twitter: „

Viceprezident Nike brandingu pro Severní Ameriku Gino Fisanotti uvedl pro ESPN, že je podle vedení společnosti Colin Kaepernick jedním z nejvíce inspirujících atletů této generace, který využil moc sportu, aby pomohl posunout svět a myšlení lidí kupředu.

V pondělí umístil Kaepernick ukázku z kampaně na svůj Twitter, mimo slova obdivu na adresu jeho vzdoru vůči autoritám se v reakcích objevují i negativní komentáře. Uživatelka Larra723 napsala: „Velká chyba, Nike! Moje rodina si u vás už nikdy nic nekoupí. Amerika a vojáci, kteří za ni umírají, mu dává svobodu projevu. Tím, že poklekne, ale nerespektuje ty, kteří za to položili vlastní život. Klečet před vlajkou za zvuku hymny je neakceptovatelné!“

Kaepernicka a celou „rodinu Nike“ podpořila na Twitteru i třiadvacetinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová.

Twitter: „

Colin Kaepernick doputoval v roce 2013 ve své premiérové sezoně v pozici prvního rozehrávače týmu San Francisco 49ers až do slavného Super Bowlu, v nemž ale jeho tým podlehl Baltimoru Ravens. V předloňské sezoně se ale zapsal do dějin NFL jako „první, kdo poklekl“.

Národní ligou amerického fotbalu především v posledním ročníku zmítala kauza okolo hráčských protestů. Ti po vzoru quarterbacka Niners protestovali proti policejní brutalitě prováděné vůči etnickým menšinám. A svůj nesouhlas vyjadřovali tiše, pouhým pokleknutím při zpěvu státní hymny před zápasy.

Jejich kampaně „Take a knee“ (poklekni) si pochopitelně všiml i prezident Donald Trump, který vyzval ligu k okamžitému potrestání všech klečících hráčů, kteří touto cestou pohrdají státními symboly, vlajkou a hymnou. Hráči se ale semkli, i když ze začátku se po vzoru Kaepernicka do akce zapojovali hlavně černošští fotbalisté, na podzim loňského roku už klečely celé týmy včetně trenérů, většina z nich i v objetí kolem ramen.

Prezident Trump všechny klečící nazval „bandou neuctivých z***vysynů“ a fanoušky na Twitteru vyzval k bojkotu zápasů NFL. Někteří jeho volání vyslyšeli a v jednu chvíli zaplavila sociální média videa, kterak fanoušci pálí dresy svých týmů a od ligy se distancují.

Komisař Roger Goodell ale dlouhou dobu mlčel. Až po loňském ročníku se rozhodl udělat klíčový krok. Od nové sezony, která naplno začíná v noci na pátek, budou potrestány týmy, jejichž hráči pokleknou při zpěvu státní hymny. NFL hráčům nicméně umožňuje tichý protest i nadále.

Během hymny mohou zůstat v kabině a na hřiště se dostavit až před samotným výkopem. Hráčská asociace ale na toto téma s ligou nadále jedná. Minimálně do začátku sezony tak zatím není jasné, jak bude probíhat forma hráčského protestu vůči policejní brutalitě, potažmo vůči osobě Donalda Trumpa.

Colin Kaepernick přišel po neuspokojivých výkonech na konci základní části v roce 2016 o roli starting quarterbacka v San Franciscu. Na konci sezony s ním klub neprodloužil kontrakt, a tak se stal volným hráčem. Jiný tým o jeho služby už neměl zájem. Ve svých třiceti letech tak zůstává volným hráčem.

Reklama

Doporučované