Hlavní obsah

Popularizátor historie: Píše knihy o pyskatých Habsburcích nebo otřesných dějinách

Martin Pitro popularizuje historii psaním zábavných knížek.Video: Dominika Nováková

 

Reklama

Dějepis ve škole nebývá příliš oblíbený. Naučit se letopočty a různá jména není žádná legrace. Učit se jde ale i vtipně a jednoduše. Třeba pomocí knížek spisovatele a popularizátora historie Martina Pitra.

Článek

Přečtěte si třeba Otřesné dějiny českých zemí, Pyskaté Habsburky nebo Kruté vládce a jejich povedené manželky. A takových podobných knížek je mnohem víc. „Myslím, že tak zhruba patnáct. Psal jsem je buď sám, nebo s někým, takže jsem byl jako spoluautor,” vysvětluje Martin Pitro. Martinova parketa je hlavně česká historie. Teď pracuje na třicetileté válce.

Martina Pitra dějepis bavil už na základní škole. Na gymnáziu z něj maturoval a pokračoval na vysoké škole. O historii občas i přednáší. Na zapamatování letopočtů fígl ale nemá. „Nejsem žádný borec na letopočty, některé je dobré znát, ale v historii je lepší vědět nějaké souvislosti a pak do toho případně zasadit ty letopočty. Ale stavět historii na letopočtech není úplně dobře,” říká Pitro.

Jestli za jeho touhou šířit historii zábavnou formou stála příšerná učitelka ze školy nebo jestli maturita z dějepisu přišla jeho spolužákům divná, se podívejte ve videu.

Reklama

Doporučované