Hlavní obsah

Pořadatelé přesouvají borůvkobraní na příští rok

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Borůvkobraní, které se každé léto od roku 2006 koná v Borovanech na Českobudějovicku, se letos kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Pořadatelé akci přesunuli na příští rok.

Článek

Je to poprvé, co se borůvkobraní, které pravidelně navštěvuje kolem 20 tisíc lidí, neuskuteční. ČTK o tom informovali zástupci organizátora.

„V této době musíme myslet na zdraví našich občanů, návštěvníků, umělců i organizátorů. Na všechny se těšíme v příštím roce 10. a 11. července 2021,“ uvedl starosta Borovan Petr Jenkner (ČSSD). O zrušení akce rozhodla městská rada.

Dvoudenní festival nabízí tradičně v polovině července výrobky z borůvek, jako koláče, knedlíky, sladkosti nebo i nápoje. Pořadatelé je připravují zhruba ze tří tun nasbíraných borůvek.

„Byli jsme jako organizátor postaveni před velmi nelehké rozhodnutí. Borůvkobraní je borovanská srdeční záležitost, na jejímž pořádání se podílí i mnoho obyvatel Borovan. Jelikož termín Borůvkobraní je určen tak, aby datum konání korespondovalo s dobou dozrávání borůvek, není možné festival posunout na pozdější termín,“ uvedla vedoucí městského odboru kultury a knihoven Magdalena Hluštíková, která organizaci Borůvkobraní zaštiťuje.

Součástí festivalu bývá mimo jiné soutěž O krále borůvkových knedlíků, Mistrovství světa v chytání borůvek do úst a Borůvková výtvarná show.

Reklama

Doporučované