Hlavní obsah

Poradce Bílého domu Rob Porter rezignoval kvůli obvinění z domácího násilí, nařčení ale odmítá

Poradce Porter oznámil svou rezignaci ve středu. (video: Reuters)Video: Reuters

 

Reklama

Poradce Bílého domu Rob Porter ve středu rezignoval kvůli obvinění z domácího násilí. Toho se údajně dopustil na svých dvou bývalých manželkách. Obvinění ale odmítá. Označil je za lživé a urážlivé.

Článek

Jeden z poradců Bílého domu Rob Porter, který měl na starosti třídění dokumentace směřující k podpisu prezidenta Donalda Trumpa, rezignoval. Měl se dopustit násilí na svých dvou bývalých manželkách. Jedna z nich dala k dispozici fotografie; na jednom snímku má pod okem modřinu. Porter k tomu řekl, že se tato fotografie dostala k médiím před 15 lety a realita nemá s tím, jak ji vysvětluje jeho bývalá žena, nic společného.

V prohlášení Porter napsal, že ve svých vyjádřeních k „odporným obviněním“ nelhal a že se nehodlá veřejně dále vyjadřovat k této „koordinované očerňovací kampani“. Z Bílého domu odejde po uplynutí přechodného období.

První Porterova žena Colbie Holdernessová řekla, že ji Porter po dobu jejich pětiletého manželství bil a škrtil. Její nástupkyně Jennifer Willoughbyová popsala, že ji Porter jednou vyvlekl nahou ze sprchy a křičel na ni. Požádala tehdy o soudní ochranu. Server DailyMail.com, jemuž se obě ženy svěřily, zveřejnil fotografie s Holdernessovou. Na jedné z nich má žena modřinu pod okem. Řekla k tomu, že ji Porter způsobil, když ji zbil na jejich dovolené v Itálii.

Podle agentury AP byl Porter členem týmu personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho a jeho vliv v poslední době rostl. Byl vidět poblíž prezidenta při jeho cestách a také při podpisu listin. Pomáhal Trumpovi formulovat projev o stavu unie.

Kelly charakterizoval Portera jako čestného muže. „Nedokážu o něm říci nic jiného než dobré věci. Je to přítel, důvěryhodný profesionál, důvěrník. Jsem hrdý, že s ním pracuji,“ řekl. Podle AP se snažil Portera přesvědčit, aby neodcházel, ale přiznal také, že ho obvinění šokovalo. „V naší společnosti není místo pro domácí násilí,“ řekl Kelly.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová řekla, že o obvinění vzneseném proti Porterovi s Trumpem nemluvila. Porter podle ní nebyl vystaven tlaku, aby rezignoval.

Reklama

Doporučované