Hlavní obsah

Trumpův bývalý bezpečnostní poradce Flynn přiznal, že FBI lhal o stycích s Rusy

Flynn přiznal, že v ruské aféře podával lživé informace FBIVideo: AP

 

Reklama

MIchael Flynn, bývalý bezpečnostní poradce v Bílém domě, měl při pátečním výslechu slíbit plnou spolupráci zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi. Ten se zabývá případným vlivem Ruska na americké prezidentské volby.

Článek

Bývalý bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn se přiznal, že vyšetřovatelům podával lživé informace o svých stycích s bývalým ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Zdroje z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) to v pátek sdělily novinářům po Flynnově výslechu. Podle ABC News měl Flynn vypovědět, že kontakty s Rusy ho pověřil sám Trump v době, kdy byl prezidentským kandidátem.

Informaci ABC News o Trumpových pokynech vyšetřovatelé FBI zřejmě přímo nepotvrdili. Oznámili ale podle agentury Reuters, že o své konverzaci s Kisljakem Flynn hovořil s „předním činitelem” Trumpova týmu, který připravoval přechod nového prezidenta do Bílého domu. Podle AP to byl on, kdo Flynna k debatám s Kisljakem vyzval. Rozhovor se uskutečnil loni v prosinci v Trumpově floridském letovisku Mar-a-Lago. Jméno „předního činitele” FBI novinářům neprozradila.

Flynn údajně při výslechu slíbil „plnou spolupráci” se zvláštním vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem, který se snaží zmapovat údajné vměšování Ruska do loňských amerických prezidentských voleb.

Bílý dům na Flynnova prohlášení okamžitě reagoval. Právní expert prezidentské kanceláře Ty Cobb řekl, že „Flynnova lživá prohlášení jsou odrazem těch lživých prohlášení, která adresoval činitelům Bílého domu” a která vedla k jeho brzkému vyhazovu z funkce bezpečnostního poradce. Nic z toho, co v pátek Flynn řekl, se prý netýká nikoho z nynějšího osazenstva Bílého domu.

Rozsudek nad Flynnem by podle FBI mohl padnout během tří měsíců. Podle amerického trestního zákoníku je pro zločin lhaní úřadům trestní sazba vězení do pěti let nebo pokuta, případně obojí.

Reklama

Doporučované