Hlavní obsah

Poradce komunistů prosazoval, aby se stát zbavil lukrativního domu v centru Prahy

Foto: Vojtěch Blažek

Místopředseda dozorčí rady Lubomír Krejsa - vlivný muž s kontakty do politiky.

Reklama

Místopředsedu dozorčí rady České pošty Lubomíra Krejsu vyšetřuje policie kvůli podezřelé smlouvě - bere 55 tisíc korun měsíčně a nechodí do práce. Kromě toho usiluje o to, aby pošta prodala strategickou budovu soukromé firmě.

Článek

Do letošního června byl Lubomír Krejsa zcela neznámým mužem ve vedení České pošty. Dlouholetý člen dozorčí rady a zároveň ekonomický poradce šéfa komunistů Vojtěch Filipa.

Po sérii reportáží Seznamu je to jinak. Třiapadesátiletého Krejsu vyšetřuje policie kvůli podezření, že měl na poště od roku 2009 utajovanou zaměstnaneckou smlouvu na 55 tisíc korun měsíčně - a ve skutečnosti nic nedělal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip přitom za Krejsou stojí. Tvrdí, že to byl právě on, kdo zachránil poště cenný dům v centru Prahy - pošta se ho prý snažila prodat a Krejsa tomu zabránil. „Já chápu záměry těch, kteří chtějí zneužívat státní majetek, a děkuji mu za to, že v dozorčí radě uspěl a nenechal prodat majetek státu,“ oceňuje Filip.

„Myslím si, že to je jeden ze zdrojů, které na něj útočí. Protože nevyhověl některému privatizátorovi,“ tvrdí Filip.

Vojtěch Filip hájí svého poradce.Video: Vojtěch Blažek

Jenže podle informací, které Seznam shromáždil z několika zdrojů, je to naopak - byl to právě Krejsa, kdo podporoval, aby pošta převedla budovu v sousedství hlavního nádraží v Praze na soukromého majitele. Ačkoli velký zájem o ni měl stát, konkrétně Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC), jež se stará o železniční infrastrukturu.

Státní úředníci, kteří o prodeji mají informace, Seznamu popsali, jak Krejsa z pozice místopředsedy dozorčí rady usiloval o to, aby dům nezůstal státu. Dokonce jako první přišel s tím, že by ho měl získat soukromník.

Dohlížel na privatizaci

Krejsa od doby, kdy se provalila jeho pracovní smlouva s poštou na 55 tisíc korun měsíčně, se Seznamem nekomunikuje. Jakmile slyšel, kdo mu volá, hned položil telefon.

Bere 55 tisíc korun měsíčně a nechodí do práce. Podívejte se, jak jsme se snažili najít poradce komunistů na České poště.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Jedná se o budovu na strategickém místě ve Wilsonově ulici - prakticky v areálu hlavního nádraží. Vybydlený dům před lety pošta pronajala firmě Mr.MEDIC, která ho opravila a provozuje v něm stomatologickou kliniku. Před dvěma lety se pošta budovu rozhodla prodat.

Zájem projevila SŽDC a v takovém případě má podle zákona státní organizace vždy přednost před zájemcem z privátní sféry. Krejsa přitom prosazoval prodej firmě Mr.MEDIC - podle svědků se až neobvykle zajímal o to, jak by šlo zařídit, aby budovu nezískala SŽDC.

Například loni v lednu, když mu vypršel mandát člena dozorčí rady a čekal na jeho obnovení, si vyžádal, aby na klíčové jednání rady mohl jít alespoň jako host. Právě tam se řešilo, že i Ministerstvo vnitra - jako zřizovatel pošty - souhlasí s převodem na SŽDC.

SŽDC také poslala poště oficiální nabídku, kolik je ochotná zaplatit. Informace se dostala ke všem členům dozorčí rady. A nájemce domu, firma Mr.MEDIC, hned druhý den poslal svou nabídku - o milion vyšší než SŽDC.

„Krejsa není náš lobbista“

Jednatel firmy Stanislav Hlaváček ale popírá, že by za ni Krejsa lobboval. „Vůbec ne. Prostě jsme poslali na poštu dopis, že když se budova bude prodávat, rádi bychom se zúčastnili. Že by nám s tím pomáhal pan Krejsa, to je úplný nesmysl,“ říká Hlaváček.

Zájem stomatologické kliniky získat tento dům je logický. Byl v ubohém stavu a firma do něj investovala odhadem desítky milionů korun - přesnou částku nechce sdělit. Nájemní smlouvu má s poštou do roku 2038 a obává se, že SŽDC by se mohla chtít kliniky zbavit dřív.

„Dokud to byla ruina, nikdo se o ten dům nezajímal. Ale když jsme ho opravili z vlastních zdrojů, tak si toho spousta lidí samozřejmě všimla. To je klasika v České republice,“ uvažuje Hlaváček.

SŽDC říká, že dům přiléhající k magistrále potřebuje k dalšímu rozvoji železnice. Například k budoucímu napojení nádraží na novou vysokorychlostní trať. A proto je ochotna už teď zaplatit poště zhruba 39 milionů korun. „Přestože k realizaci celého projektu nedojde zřejmě v nejbližších letech, nesmí být realizovatelnost průjezdného modelu železniční dopravy znemožněna pro další generace,“ říká Kateřina Šubová, mluvčí SŽDC.

Jak Seznam už zveřejnil, o Krejsův problém s pracovní smlouvou se vážně zajímá policie. Zve si k výslechům manažery pošty a zjišťuje, jestli Krejsa nebyl na poště zaměstnaný jen „na oko“. Indicie pro to jsou. Když se Seznam snažil Krejsu zastihnout v centrále pošty v Jindřišské ulici, kde má oficiálně pracovat, nikdo ho tam neznal. Pošta také nedokáže vysvětlit, co pro ni Krejsa žijící v Českých Budějovicích vlastně dělá.

Každopádně z pošty nečerpá malé peníze. Za funkci místopředsedy dozorčí rady bere měsíčně 60 tisíc. A k tomu má dalších 55 tisíc ze zmíněné dohody o pracovní činnosti ve funkci „specialisty řízení požadavků“.

Reklama

Doporučované