Hlavní obsah

Před Rusy utekla z Krymu do Kyjeva. Teď se bojí, že ho obsadí taky

Svět bez obalu: Před Rusy utekla z Krymu do Kyjeva, teď se bojí, že ho obsadí taky.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinci se připravují na možnou invazi ruských sil. Lidé doplňují zásoby jídla a budují místa, kam by se v případě války mohli schovat.

Článek

„Tady je náš úkryt, tady se plánujeme ukrýt, když dojde k nejhoršímu scénáři,“ ukazuje reportérům Rádia Svobodná Evropa Natalja Ljutykova.

V dětství žila s rodinou na Krymu. Poté, co ho v roce 2014 obsadili Rusové, se všichni přestěhovali do Kyjeva. Teď se Natalja bojí, že se ruští vojáci dostanou až sem. „,Mami, bude válka?‘ zeptala se mě nedávno dcera. Tak jsem se rozhodla, že se na ni připravíme. Mému dítěti to pomůže psychicky a bude se cítit bezpečněji,“ je přesvědčena. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění si 33 % Ukrajinců myslí, že válka je reálnou možností. Průzkum zároveň zjistil, že 56 % respondentů je připraveno postavit se ruské invazi i se zbraní v ruce.

„Pokud k tomu dojde, jsme připraveni okamžitě bránit strategické objekty, jako jsou mosty a viadukty. Ve městě budou zřízena kontrolní stanoviště a přístav bude uzavřen. Až dojde k plnému nasazení, budeme schopni bránit celé město,“ věří vojenský instruktor v Mykolajivu Serhij Vinničenko.

Válečná veteránka Ljudmyla Kalinina žije zase v Dněpru – stovky kilometrů daleko od současné frontové linie. „Moji hlavní obavou není případná invaze, protože jsem na ni připravena, obávám se ale o svou rodinu, která mi bude stát po boku,“ říká Ljudmyla. I nemocnice v ukrajinském Dněpru se připravuje na válku. „V minulosti jsme zde ošetřili třeba i 3000 raněných, většinu z nich na jednotce intenzivní péče. Víme, jak léčit bojová zranění. Ale nerad bych si tou hrůzou prošel znovu,“ říká s obavou ředitel tamní nemocnice Serhij Ryženko.

I přes současnou krizi ale vyzývají úřady – například v Charkově – obyvatele, aby zachovali klid. „Víme o více než deseti možných scénářích. Na všechny jsme připraveni. Některé politické strany ale tady ohledně válečné hrozby vyvolávají hysterii,“ stěžuje si šéf bezpečnostní služby celé charkovské oblasti Roman Dudin.

Ve Lvově se zase někteří politici – včetně starosty města – učí střílet. „Pokud se nepřítel pokusí dobýt naši vlast, musíme ji bránit,“ říká starosta Lvova Andrij Sadovij.

Řada expertů se přesto domnívá, že Ukrajina není na válku s Ruskem připravena a jen stěží tento názor vyvrátí třeba výcvik dobrovolníků, kteří při něm musí používat pouze dřevěné zbraně.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované