Hlavní obsah

Přeji si drtivou porážku ruské armády. Dramatik odsoudil invazi a emigroval

Svět bez obalu: Ruský dramatik Michail Durněnkov tvrdě odsoudil invazi a uprchl ze země. Video: RFE/RL

 

Reklama

Michail Durněnkov je ruský dramatik, který na protest proti ruské invazi na Ukrajinu opustil svou zemi. Rozhodl se k tomu jen krátce poté, co ruská armáda překročila ukrajinské hranice, což veřejně odsoudil.

Článek

„Přeji si úplnou a drtivou porážku ruské armády… Čím výraznější bude, tím rychleji se moji krajané probudí ze svého hanebného snu. Přeji Ukrajincům sílu a odvahu,“ napsal na počátku invaze Durněnkov na svůj profil na Facebooku.

Ruský dramatik není jediný umělec, který opustil Rusko. Mnoho jeho kolegů se po invazi také rozhodlo odejít z vlasti.

„Moji finští kolegové mi v únoru říkali, že nám mohou zařídit víza. Pochopili, že být v Rusku pro nás znamená přímé ohrožení,“ říká umělec, kterému ruská divadla zrušila po jeho prohlášení představení všech jeho her a objevily se i výzvy, aby byl za svůj protiválečný postoj stíhán.

V Rusku byl na začátku března schválen zákon, který vede k trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Maximální trest počítá s odnětím svobody na 10 až 15 let (v případě vážných následků). Kromě toho může soud potrestat pachatele pokutou sahající až k 1,5 milionu rublů (asi 330 tisíc Kč), až rokem nápravných prací či až třemi lety nucených prací.

„V prvním nebo druhém měsíci po ruské invazi na Ukrajinu jsem měl silný pocit, že veškeré mé úsilí je marné. Nebyl jsem sám. Mnoho dramatiků, režisérů a dalších umělců o tom mluvilo, inscenovalo představení, vyjadřovalo svůj názor – ale vše bylo marné. A já se zeptal sám sebe: ‚V čem je problém? Je problém v nás, nebo v něčem jiném?‘“ ptá se ruský umělec, který teď píše novou hru. Jejím tématem je prý budoucnost jeho země. „Je tam scéna s názvem ‚Válka‘. Je o rozhodnutích, která děláme nyní a která ovlivňují naši budoucnost. Vždycky přemýšlím o tom, co jsme vlastně udělali špatně, že k té válce vůbec mohlo dojít,“ říká Michail Durněnkov.

Premiéra jeho nového divadelního představení je ve Finsku naplánovaná na začátek příštího roku.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované