Hlavní obsah

Video: Buď shoří, nebo ustoupí. Reportér natočil akci leteckých průzkumníků

Svět bez obalu Milana Šímy: „Drony vypouštíme nejvíce v noci. Díky termokamerám toho objeví nejvíc,“ říká ukrajinský průzkumník.Video: RFE/RL

 

Reklama

Bezpilotní letouny na Ukrajině zachraňují vojáky a přímo ovlivňují situaci na bojišti. Roman Pahulyč z Radia Svobodná Evropa natáčel s jedním z průzkumných týmů. Od začátku války uskutečnil dva tisíce pozorovacích letů.

Článek

Ukrajinští vojáci pomocí dronů prozkoumávají území, která kontrolují ruské jednotky. Informace posílají přímo dělostřeleckým jednotkám.

Většinu akcí provádějí v noci. „Lety za denního světla nepřinášejí tolik informací jako ty noční. Když je tma, můžete vidět ruské jednotky, jejich techniku a zákopy. Ve dne toho tolik nevidíte,“ říká reportérovi Vlad, který jednotce velí.

Jednotka používá ukrajinské bezpilotní letouny Leleka 100. Drony dobře fungují v noci i díky zabudované termokameře, která je schopna zachytit tepelné stopy.

„I když je tma a člověk toho moc nevidí, letecký průzkum pracuje, protože dron je vybaven i termokamerou. Identifikuje tepelné stopy ruské techniky nebo jakékoli jiné zdroje tepla,“ popisuje v úvodním videu reportér RFE/RL Roman Pahulyč.

Další z vojáků dodává: „Jejich vybavení můžeme najít i ve dne, ale je to těžší, protože se musíte soustředit na každý drobný detail. Takhle nemusíte hledat tak usilovně. Prostě to tam je označené,“ ukazuje na obrazovku počítače.

Mohlo by vás zajímat

Nepřítel neustává v útočných operacích ve směru na Bachmut a další ukrajinská města v Doněcké oblasti. Ukrajinským jednotkám se prozatím daří útoky odrážet i díky práci týmu leteckých průzkumníků.

Pomocí bezpilotních letounů lze zaměřit nepřítele, a díky tomu Ukrajinci nemusí posílat své vojáky do zbytečné či přespříliš riskantní akce.

„Je lepší pětkrát vypustit dron, než tam poslat vojáky, aniž bychom věděli, co tam dole je. Tahle práce zachraňuje životy vojáků, takže je velmi důležitá. Průzkum a zaměřování přímo ovlivňují boje na frontové linii,“ zdůrazňuje Vlad.

Jeho slova potvrzuje Jevhen, který znovu ukazuje na monitor. „Na místě je zhruba osm tanků,“ počítá.

„Takže je to sedm nebo osm ruských tanků na jednom místě. Jakmile se na ně začne střílet, musí ustoupit, protože nemají jinou možnost. Buď shoří, nebo odjedou. Tentokrát se jim podařilo uniknout. Ale den ještě neskončil,“ říká velitel jednotky.

Reklama

Doporučované