Hlavní obsah

Video: Reportér zachytil dramatické okamžiky během akce u Bachmutu

Svět bez obalu: Ukrajinští průzkumníci navádějí dělostřelce na ruské pozice u Bachmutu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Nepřítel neustává v útočných operacích ve směru na Bachmut a další ukrajinská města v Doněcké oblasti. Ukrajinským jednotkám se prozatím daří útoky odrážet i díky práci týmu leteckých průzkumníků.

Článek

Madjar je přezdívka velitele ukrajinské letecké průzkumné jednotky, která má za úkol sledovat pohyby ruské armády. Na schopnosti jeho týmu rychle odhalit pozice nepřítele často závisí úspěch, či neúspěch vojenské operace.

Teď je cílem jednotky okolí měst Bachmut a Soledar.

„Rusové vědí, že Bachmut je nedobytná pevnost. Snaží se ho proto obklíčit. V okolí Soledaru probíhají těžké boje a upřímně řečeno, jejich první manévr tam byl úspěšný – jsou už uvnitř města,“ připouští Madjar během rozhovoru s reportérem RFE/RL Andrijem Kuzakovem.

Společně cestují ve směru k Soledaru, poblíž kterého má ve sklepě jednoho z domů Madjarův tým velitelské stanoviště. Pohybují se na dohled ruských pozic, které se nacházejí jen zhruba 1200 až 1500 metrů od silnice. „To je ideální vzdálenost pro odstřelovače nebo protitankové střely,“ upozorňuje Madjar. „Všichni se proto snaží tudy jet rychleji, aby se vyhnuli střelbě. Jak vidíte, silnice je v pořádku. Obě strany jí chtějí mít pod kontrolou, protože vede do Kramatorsku.“

Madjarův tým má aktuálně za úkol navádět dělostřelce na nepřátelské cíle v Soledaru. Rusové sice převzali nad městem kontrolu, ale Ukrajinci tvrdí, že zde okupačním jednotkám nadále způsobují značné ztráty.

„Uvnitř tohoto domu je sklep s asi 20 nepřátelskými vojáky. Nachází se mimo dosah našeho útočného kamikadze dronu. Zasáhneme ho tedy prostřednictvím dělostřelecké palby,“ ukazuje na obrazovce počítače Madjar, jak takový cílený útok vypadá.

Zprávy z bojiště

Na Ukrajinu se údajně chystá zbraň, která by mohla Rusku způsobit podobný šok jako HIMARS. Na frontě zatím pokračuje pomalý ruský postup u Bachmutu a stále neúspěšný útok na jihovýchodě.

Na frontové linii je pro dělostřelectvo letecký průzkum naprosto klíčový.

„Madjarovi vojáci se nyní přesouvají k Bachmutu, protože dostali zprávu, že zde byla jedna ukrajinská jednotka nepřítelem obklíčena. Došlo k tomu v nedaleké vesnici Opytne. Pokusí se ji zachránit,“ popisuje reportér Rádia Svobodná Evropa.

„U Bachmutu probíhají pouliční boje. Nepřítel je tam třeba v jedné budově a naše jednotky v druhé. Rusové tam zřejmě čekají na posily,“ tvrdí velitel jednotky.

Přímý útok na Bachmut zatím velké nebezpečí neznamená, z ruského hlediska se ale stále slibně vyvíjejí boje jižně od města. Postup je i tady pomalý, v posledních dnech se ovšem často bojuje v okolí vesnice Ivanivske (především na výšinách nad ní).

Reklama

Doporučované