Hlavní obsah

Video: Nikl už Nikel neuživí. Město, kde i nádech bolel, se vylidňuje

Svět bez obalu: Těžba a jedovatý vzduch. Jak se žije v ruském městě Nikel s pachutí kovu a síry.Video: RFE/RL

 

Reklama

Město Nikel leží za polárním kruhem a svůj název dostalo podle suroviny, která se zde po mnohá desetiletí těžila. Jeho obyvatelé se teď obávají o budoucnost, protože zásoby niklu se výrazně snížily. A těžba se začíná omezovat.

Článek

„Lidé odsud začínají odcházet, protože tu není práce. Slibovalo se, že se tu postaví spousta věcí, ale naopak se tu všechno zavírá. Ceny bytů jsou tady tak nízké, že už se nevyplatí ani nic prodat,“ stěžuje si v reportáži RFE/RL obyvatelka Niklu Larisa Čerkašinová. Těžba niklu ve městě sahá až do 30. let 20. století. Tehdy bylo součástí Finska. Během 2. světové války ho obsadil Sovětský svaz. Následná desítky let trvající těžba byla pro společnost Nornickel velmi zisková. Jak ale připomínají pamětníci, firma z tučných zisků do rozvoje a infrastruktury města nic neinvestovala.

„Společnost Nornickel zde vydělala neuvěřitelné množství peněz. Ředitel Potanin a jeho manažeři tu mohli nechat pozlatit všechny střechy. Mohlo to být takové pěkné městečko. Jen se rozhlédněte! Je dobře situované. Je jen 1 500 metrů dlouhé a široké. Kdyby ho někdo uklidil, bylo by to kouzelné místo,“ ukazuje v úvodní reportáži Larisa Čerkašinová.

Závod byl donedávna velkým producentem toxického odpadu a emisí, které způsobovaly smog a kyselé deště. Znečištění se šířilo i přes nedaleké hranice do Finska a Norska.

„Když vítr foukal směrem k městu a vy jste se nadechl, tak jste cítil slabost v kolenou – pokud jste nebyl místní. Lidé tady na to byli už zvyklí,“ popisuje Oleg Čerkašin, bývalý zastupitel Nikelu. „Za elektrárnou je spálená půda. Norové emisemi sirných plynů hodně trpěli a nabízeli spoustu peněz za to, když se elektrárna zrenovuje. Ale společnost se rozhodla, že je lepší ji zavřít, než ji modernizovat.“

Obavy ze znečištění nakonec donutily v prosinci roku 2020 hutě nadobro zavřít. Těžba sice stále probíhá, ale očekává se, že zdroje budou vyčerpány během příštích několika let. Někteří obyvatelé proto již odešli, další se připravují na pokračující hospodářský úpadek.

„Před patnácti lety tu byl rušný život. Lidé měli práci. Situace se ale začala zhoršovat poté, co se rozneslo, že bude huť uzavřena,“ říká majitel zdejšího hotelu Agaron Elizbaryan. „Mnoho lidí nechtělo zůstat až do konce a prostě odešli. Pokud se správa města přestěhuje do nedalekých Zápolaren, stane se z Nikelu jen poloprázdná vesnice.“ Další lidé se chystají odsud odejít i v tomto roce. Nikl totiž už všechny obyvatele Nikelu prostě neuživí.

Více v úvodním videu.

Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované