Hlavní obsah

Video: Tady bojují ukrajinští kozáci. Jejich heslem je „svoboda, nebo smrt“

Svět bez obalu: Ukrajinští kozáci jsou hrdý národ, pro který je svoboda to nejcennější. Většina členů jednotky je připravena padnout za svou zem. Video: RFE/RL

 

Reklama

Záporožskou oblast na Ukrajině brání před ruskými okupanty kozáci, kteří jsou součástí praporu ukrajinské územní obrany.

Článek

Kozáci bojovali v průběhu staletí už v mnoha válkách. Teď s velkým odhodláním bojují na východě a jihovýchodě Ukrajiny proti ruským jednotkám.

„Když velitel vydá nějaký rozkaz, tak si jdu zakouřit pro štěstí,“ říká reportérovi Rádia Svobodná Evropa jeden z kozáků, který má pro svůj již vyšší věk přezdívku „Dědek“.

Při obhlídce fronty pak ukazuje následky posledních bojů mezi nimi a ruskými jednotkami. „Tento tank byl zasažen před pár dny. Jsou tu krátery po střelách. Tady jsou. Jeden, dva, tři. Nad zoraným pásem,“ navádí Dědek a pokračuje: „Chlapi hasí na poli oheň. Zemědělec tu sklidil asi 100 tun obilí. Ale silo se vznítilo. Pořád hoří.“

Ukrajinští kozáci jsou historický hrdý národ, pro který je svoboda tím nejcennějším. Většina členů jednotky se podle svých slov Rusů nebojí. „Já jsem kozák. Co je pro mě nejdůležitější? Když je válka, kozák jde bránit svou zemi. Mám čtyři vnuky. Je lepší nosit těžkou vojenskou výstroj než lehký obojek otroka. Naším heslem je ‚Svoboda, nebo smrt!‘“

Přehled zbraní pro Ukrajinu

Řada států vyslyšela volání Kyjeva po dodávkách těžkých zbraní. Co už Ukrajina dostala a jak výrazná pomoc to je?

Velitel jednotky se domnívá, že Rusové připravují výpad na obklíčení Doněcké oblasti.

„Myslím, že se připravují, ale neuspějí. Máme dostatek zbraní a vybavení, abychom se ubránili. Není to jako v únoru, březnu, nebo dokonce dubnu. Neprojdou. Jsme potomci kozáků, kteří bránili svou vlast. Teď musíme bránit své rodiny a svou zemi. Lidé to chápou a jsou motivováni,“ dodává velitel jménem Bohun.

Během natáčení reportáže se pozice kozáků stala terčem ostřelování.

„To jsou rakety Grad?“ ptá se reportér.

„Mohl by to být Grad. Při odpálení zní podobně,“ odpovídá Bohun.

Kozácké pozice jsou pod neustálým ostřelováním ze strany ruského dělostřelectva. Podle jednotky se tak děje každý den. „Stává se to pořád. Předevčírem sem dopadlo 192 střel. Nešetří náboji. Ale my také reagujeme,“ dodává Bohun.

Reportér RFE/RL Marjan Kušnir mezi kozáky marně hledal odpověď na otázku, zda se podle nich Rusové připravují i k útoku na Záporožskou oblast. „Na tuto otázku stále nemám odpověď,“ připouští Kušnir. „Vím jen to, že ukrajinské jednotky jsou připraveny k obraně.“

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované