Hlavní obsah

Video: Jsou postrachem Rusů. Podívejte se, jaké zbraně mají zastavit ofenzívu

Svět bez obalu: Jsou postrachem Rusů. Podívejte se, jaké zbraně mají zastavit ofenzívu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské velení doufá, že zbraně dodané Západem, zvláště rakety s dlouhým doletem jako americké HIMARS, umožní zahájit a v dohledné době provést protiofenzivu a znovu dobýt okupovaná území.

Článek

„Bylo to tady peklo. Ve dne v noci nás neustále ostřelovali. Ale od úderu HIMARS na muniční sklad v Izjumě a poté, co naše jednotka odrazila ruskou armádu u Slavjansku, je to tady už klidnější,“ říká Ruslan Andrijko z jednotky Karpatská Síč, která bojuje na východě Ukrajiny.

Ruským jednotkám se podařilo v Donbaské oblasti vytlačit ukrajinské vojáky z řady míst. Teď se však podle ukrajinské armády začíná situace obracet.

„Držíme své pozice. Chtějí prorazit s tanky. Ale my máme zkušenosti s jejich likvidací. Zastavujeme je. Došlo k pěti tankovým útokům, ale pokaždé jsme je zatlačili zpět. Každý voják sní o tom, že zničí ruský tank. Zeptejte se kohokoli tady, jaký je jeho sen. Řekne: ‚Zničit nějaký tank‘,“ vysvětluje velitel praporu s přezdívkou Bell.

Foto: U.S. Army Acquisition Support Center, Lockheed Martin, The Guardian, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Lehké salvové raketomety HIMARS.

Ukrajinská armáda k ničení obrněných vozidel používá řadu speciálních protitankových zbraní. „Při střelbě z NLAW a Matadorů máme dobré výsledky,“ říká další člen jednotky. 

Autor reportáže z Rádia Svobodná Evropa se ho pak ptá, do jaké míry jsou ruské tanky vůči těmto zbraním odolné. „Zbraně NLAW, Javelin, Matador a AT4 jsou proti ruským tankům velmi účinné,“ odpovídá voják.

Další zbraní, která teď Ukrajincům pomáhá zastavit ruskou ofenzívu, jsou německé houfnice - samohybné dělo Panzerhaubitze 2000. „Dokáže vypálit tři střely během 10 sekund. To je jeho maximální rychlost střelby, což je velmi rychlé. Dostřel závisí na použité munici. Může být až 30 kilometrů. Pokud střela zasáhne cíl, nezůstane po ní nic, jen železo a mrtví vojáci,“ popisuje výhody ukrajinský dělostřelec.

Rusko disponuje mnohem rozsáhlejším dělostřeleckým arsenálem, ale Ukrajinci teď mohou mnohem lépe reagovat, protože tyto houfnice jsou velmi mobilní, lehké a zároveň rychlé.

„Velitel děla obdrží souřadnice cíle. Odveze vozidla do palebného postavení a automaticky zamíří. V průběhu boje je k dispozici také dělostřelec, který pomáhá mířit. Jsou zde dva pomocníci dělostřelce, kteří se starají o nabíjení munice. Na obsluhu jsem se cvičil měsíc a půl, každý den, bez volna,“ říká další člen týmu.

12 těchto houfnic Ukrajině dodaly Německo a Nizozemí. „Jedno nabití municí této houfnice s použitím speciálního stojanu trvá pouhých 12 minut a čítá 60 nábojů. Starají se o to dva pomocní střelci,“ popisuje zbraň reportér RFE/RL Jehor Lohinov.

Samohybné dělo může při transportu dosáhnout rychlosti až 60 km/hod. Ukrajinské jednotky z něho mohou vystřelit a pak se rychle přemístit a ztížit tak ruským jednotkám jejich lokaci.

„Zaprvé: rychle střílí. Zadruhé: není náročná na manipulaci. Trvá to minutu, než se postaví, minutu, než vystřelí, a minutu, než odjede,“ dodává dělostřelec.

Podle ukrajinských představitelů se Rusko připravuje na novou ofenzívu, a Ukrajina proto požádala západní státy o další vojenskou techniku.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované