Hlavní obsah

Video: Ukrajinci pálí u Bachmutu přesnou ničivou zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinské síly využívají k obraně i ruský raketomet Uragan. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské síly se dále soustředí na útočné operace u města Bachmut, kde invazní jednotky už měsíce usilují o obklíčení a následné dobytí města.

Článek

K obraně města používají ukrajinští dělostřelci i raketové systémy Grad nebo zbraně, které ukořistili ruské armádě.

„Čím rychleji vystřelíme, tím lépe. Zaměření a příprava k palbě by měly trvat dvě až tři minuty. Počítá se do toho přesun na pozici, zamíření a zničení cíle, a pak rychlý ústup, aby nás nepřítel nezaměřil,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa ukrajinský voják, který přiznává, že právě rakety Grad mají velmi dobrou účinnost během přesných úderů.

Terčem jejich ostřelování je těžké technika. Kvůli nedostatku munice se zaměřují na větší skupiny.

„Našimi hlavními cíli jsou tanky, konvoje, velké skupiny vojenské techniky a personálu. Je nesmyslné plýtvat municí na skupinu pouhých dvou nebo tří osob. Stará sovětská taktika ničení nepřítele masivní palbou je už zastaralá. Přesné údery jsou účinnější a ekonomičtější. To je budoucnost,“ vysvětluje jeden z vojáků během rozhovoru s reportérem RFE/RL.

Někdy je ale potřeba zasypat nepřítele i rozsáhlejší palbou. Ukrajinský útok v minulém roce v Luhansku tímto způsobem vyřadil velkou část ruského dělostřelectva (více zde).

„U Bilohorivky se podařilo zničit velké množství ruských obrněných vozidel. Použili jsme tam veškeré naše dělostřelectvo, včetně Gradů, a zaznamenali velký úspěch. Čím více ale nepřítel rozptýlí své síly, tím je pro nás těžší ho zasáhnout. Přesto je možné postupovat i takto,“ tvrdí další člen jednotky.

Rusko přichází i o moderní zbraně

Rusko nestíhá vyrábět tanky, aby pokrylo ztráty. Ztěžují mu to mimo jiné západní sankce, které odřízly Moskvu od důležitých komponentů moderních zbraní. Na bojišti se tak začínají objevovat zastaralé stroje.

Jedním z raketových systémů s možností vícenásobné střelby je i ruské Tornádo. Ukrajincům ho zanechali při svém ústupu v minulém roce ruské jednotky.

„Ukořistili jsme ho u Vozněsensku v březnu loňského roku a stále ho používáme. Je to dobrá zbraň, poměrně přesná,“ říká v reportáži voják.

Řidič raketometu jezdil v civilu v zemědělské farmě s traktorem. Jeho spolubojovníci mu dali na frontě přezdívku „Maestro“.

„Kluci mi vyrobili ceduli, aby bylo vidět, čí je to auto,“ ukazuje ve videu na ceduli uvnitř vozu.

Přezdívka, ale nemá s jeho řidičskými schopnostmi nic společného.

„Studoval jsem v civilu hudbu a hrával jsem na večírcích. Loni jsme v jedné zničené škole našli poškozený akordeon. Opravili jsme ho a tak mám teď zase na co hrát,“ předvádí své hráčské umění během natáčení.

V Bachmutu podle velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského pokračují intenzivní boje.

„Nepřítel vedl četné útoky a snažil se prolomit obranu našich pozic v několika směrech,“ uvedl Syrskyj s poznámkou, že Rusové v této snaze neuspěli. Rusko posílá do útoku nové jednotky, ale navzdory jeho značným ztrátám se mu nedaří město ovládnout.

Reklama

Doporučované