Hlavní obsah

Video: Západní zbraně v akci. Jak Ukrajincům pomáhají v postupu

Svět bez obalu Milana Šímy: Jsme úspěšní díky západním zbraním, říkají ukrajinští dělostřelci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské jednotky se snaží znovu dobýt vesnice Kreminna a Svatove v Luhanské oblasti. Obzvláště Kreminna představuje pro ruskou armádu důležitý logistický uzel. V postupu jim pomáhají i zbraně od zahraničních spojenců.

Článek

„Sledujeme činnost samohybné houfnice polské výroby Krab. Provádí dělostřelecké údery v oblasti Svatove. Byla tam identifikována ruská samohybná děla 2S19, která jsou nyní pod palbou,“ informuje z Luhanské oblasti reportér televize Current Time Andrij Kuzakov.

Dělostřelecké údery umožňují ukrajinské pěchotě postupovat vpřed.

„Naši kluci se snaží v některých oblastech na Rusy zaútočit a my jejich akce střelbou podporujeme,“ popisuje ukrajinský voják, který zároveň uznává, že se ruským jednotkám podařilo vytvořit silnou obrannou linii se zákopy.

„Podle údajů, které máme, ruské síly posílají do útoku nově mobilizované vojáky téměř každou noc. Jinak řečeno - prostě je hodí na bojiště. Nedávají jim žádné moderní technologie. Pokud jde o personál, tak mají hodně lidí… A také hodně mrtvých těl,“ doplňuje ho další z členů jednotky.

Zprávy z bojiště

Rusko i Ukrajina zaznamenaly úspěchy v těch částech bojiště, kde se věnují útoku. Kyjevské síly ovládly důležitou pozici v Luhanské oblasti, ruské dál svírají Bachmut.

Ukrajinští dělostřelci přičítají úspěch západním zbraním. „Nepřítel je neustále pod palbou. Mají pocit, že jsou pod tlakem. A jejich pokusy přejít do útoku, nebo se pokusit o nějaký protiútok selhávají. Zbraně, které jsme dostali, fungují dobře a přesně zasahují nepřítele. Jsou velmi účinné,“ chválí západní zbraně voják Artem.

Na Ukrajinu by v následujícím období měly dorazit další moderní zbraně od spojenců, včetně britských tanků Challenger.

Reklama

Doporučované