Hlavní obsah

Video: Znásilnil ji. Ruského vojáka našli podle mobilu, který dívce ukradl

Video: Ukrajinka pomohla identifikovat ruského vojáka, který ji znásilnil.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinka nahlásila, že ji v březnu minulého roku znásilnil ruský voják. Teď se snaží o to, aby byl za svůj čin spravedlivě potrestán.

Článek

„Jakmile Rusové vstoupili do naší vesnice, sebrali nám mobilní telefony. Ubytovali se v prázdných domech a svá vozidla ukryli na dvorech. Zpočátku se nedělo nic špatného. Pak ale k sobě začali odvádět ženy z vesnice,“ popisuje v reportáži RFE/RL znásilněná žena. „Naši je ostřelovali, tak si mysleli, že by mezi námi mohl být někdo, kdo ukrajinským dělostřelcům hlásí jejich pozice. Zkontrolovali mi telefon a řekli, že mi ho vrátí, než odejdou.“

Třetí den však za ženou přišel voják a odvedl ji do nedalekého domu. „Byl to prázdný dům. Uvnitř bylo všechno rozbité a všude po zemi byly rozházené kondomy. Bylo mi jasné, že tam nejsem první. Přede mnou tam musely být i další ženy,“ je přesvědčená Ukrajinka, která říká, že ji v domě voják nejdříve obvinil, že pracuje pro ukrajinskou armádu, a pak ji znásilnil. „On prostě řekl, ať se svléknu a celou dobu měl na stole nabitou pistoli. Pak mě pustil.“

Ženě se poté podařilo schovat se v nedaleké neobydlené vesnici. „Rusové nám vyhrožovali, že jestli je budou naši vojáci znovu ostřelovat, tak nás zabijí. Zůstat tam nemělo smysl, raději jsem utekla.“

O měsíc později byla vesnice ukrajinskými jednotkami osvobozena. Žena se vrátila domů a znásilnění nahlásila na policii.

Ukrajinští prokurátoři v tuto chvíli vyšetřují už 174 podobných případů. Většina z obětí jsou ženy, ale jsou mezi nimi i muži a děti.

O násilí na ukrajinském obyvatelstvu

Ruští okupanti po sobě v Kyjevské oblasti nechali spálenou zemi, mrtvé. A také mnoho sexuálně napadených žen, které si prošly peklem. Jejich svědectví postupně zveřejňují novináři, kteří se v oblasti pohybují.

„Někdy existují videa nebo telefonní záznamy. Někdy získáme důkazy o pohybu podezřelých. Shromažďujeme všechny možné důkazy,“ vysvětluje ukrajinská prokurátorka Iryna Diděnko.

V tomto konkrétním případě byl podezřelý ruský voják celkem lehce identifikován, protože ukradl své oběti telefon, který pak použil. Ukrajinka muže, který si telefon nechal, identifikovala i podle fotografie.

Podle ukrajinských vyšetřovatelů se jedná o Artěma Šemeněva. Je mu 20 let a pochází z Voroněžské oblasti v Rusku. V ruské armádě slouží u 15. motostřelecké brigády. Podle nášivky na rukávu je příslušníkem radiologického a chemického útvaru biologické obrany.

Rozhovor

Duševní zdraví běžných Ukrajinců dostává ve válečném dění nadále zabrat. Pomoc přímo v terénu poskytuje dospělým a dětem i ukrajinský psycholog Oleksandr. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, co všechno musí řešit.

Reportérka Rádia Svobodná Evropa Marjana Sychová se ho pokusila kontaktovat. Telefonát si můžete poslechnout v úvodním videu. Šemeněv popřel, že by se činu dopustil.

Na dotaz, kde se nacházel v inkriminovanou dobu, tedy v březnu a dubnu 2022, tvrdil, že byl doma. „A kde je váš domov? Není náhodou ve vesnici v Kyjevské oblasti?“ chtěla vědět novinářka. Nato ruský voják telefon položil.

Ukrajinská prokuratura uvedla, že Šemeněv byl obviněn z válečných zločinů, mezi které podle mezinárodního práva spadá i znásilnění.

„Rozsudky vnitrostátních soudů jsou většinou vynášeny v nepřítomnosti pachatelů. V podobných případech je podezřelých celkem 10 ruských vojáků. Čtyři z nich jsou souzeni. Jeden už byl odsouzen k 12 letům vězení,“ uvedla prokurátorka Iryna Diděnko.

V případu Artěma Šemeněva zatím žádný rozsudek vynesen nebyl.

Reklama

Doporučované