Hlavní obsah

Nedostal se do Ria, tak se naučil řídit letadlo. Byl to můj sen, říká Hradilek

Hostem Ušáku byl kajakář Vavřinec Hradilek.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je čtyřnásobný mistr světa, má i stříbrnou medaili z olympijských her. Kromě kajaku si oblíbil i létání a má za sebou i několik filmových rolí. Hostem Ušáku byl Vavřinec Hradilek.

Článek

Zrovna se vrátil z reprezentačního soustředění na Réunionu. Asi i proto přišel Vavřinec Hradilek na natáčení Ušáku v kraťasech. Což v březnu nebývá v českých luzích a hájích obvyklý jev. Samozřejmě, že řeč se točila i kolem zmíněného tréninkového táboru, který byl pro Vavřince svým způsobem nezvyklý.

Hlavní témata Ušáku s Vavřincem Hradilkem

02:20 – Kdy naposledy řídil letadlo

07:23 – Jaké bylo nové soustředění na Réunionu

08:43 – Kde bere motivaci po tolika sportovních úspěších

12:30 – O roli sportovního komentátora a hraní ve filmu

18:38 – O otevřenosti, sociálních sítích a kritice veřejnosti

21:50 – Jak zvládá roli otce

25:40 – Vzpomínka na zlatou medaili z MS v Praze

27:55 – Jaké to je trénovat jiné kajakáře

31:02 – Co ho čeká za závody

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Doposud odjížděl na týdny přípravy na Nový Zéland, kde si už zvykl, tentokráte se vydal, i kvůli covidovým opatřením, na Réunion. Ale změnu si nemohl vynachválit a návštěvu tohoto ostrova prý může doporučit všem, kteří milují divoké řeky, lesy a nespoutanou přírodu.

Cílem tréninkového procesu je pochopitelně připravit se na závodní sezonu. Nebo sezony. Vávra Hradilek totiž hodlá usilovat o svou další olympijskou účast v Paříži za dva roky. Bylo by to potřetí, kdy by se představil pod olympijskými kruhy jako závodník, v Londýně dokonce získal stříbrnou medaili. Ale na olympijských hrách by se objevil už popáté. V brazilském Riu fungoval jako expert České televize a v Tokiu vystupoval jako trenér brazilského kajakáře a zároveň jako vedoucí celé brazilské vodácké výpravy. Sbírá zkušenosti na všech frontách.

Čtyřnásobný mistr světa na divoké vodě má daleko širší spektrum zájmů než jen profesionální sport. Vyzkoušel si i velkou roli ve filmu Tenkrát v ráji, která byla spojena s horolezeckými výstupy, mihnul se před kamerou i ve filmu Zátopek, je vlastníkem pilotní licence na jednomotorová letadla – jen ji musí v nejbližší době znovu potvrdit – můžete ho slyšet jako moderátora pravidelného pořadu na stanici Radiožurnál Sport… A nedosti na tom je navíc ještě otcem dvou malých dcer. Tudíž má o vytíženost vyloženě postaráno.

Vavřinec Hradilek je zároveň aktivní v životě celospolečenském, rád se vyjadřuje i k záležitostem politickým. Vadí mu, kam se dostal svět sociálních sítí, kde se namísto diskuze jako takové objevuje hodně nenávisti a zloby. Ale ví, že s tím nic neudělá, je potřeba se s tím naučit žít. Stejně jako s tím, že ho někteří posílají zpátky k pádlu, když se jim jeho názor nezamlouvá.

V Ušáku 205 jsme zavzpomínali i na to, jak to bylo s přehnanou středoškolskou oslavou, která předcházela nominačním závodům, jak Vavřinec vzpomíná na výhru na závodě Světového poháru doma v Praze, na pocit, když se poprvé odlepíte od země jako pilot letounu bez instruktora na vedlejším sedadle i na mnohé další…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované