Hlavní obsah

Neslavit české Vánoce je neslušnost, říká ukrajinská uprchlice

Anna Avramenko, která před ruskou agresí prchla do Česka, hned po příjezdu začala s vlastním podnikáním.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po ruském útoku na Ukrajinu vzala čtyři děti a utekla do Česka. Tady hned rozjela byznys, aby nebyla odkázána na pomoc druhých. Když nemá dost zákazníků ve svém kadeřnictví, tak pracuje i jinde. Jak se jí daří po devíti měsících?

Článek

Osud kadeřnice Anny Avramenko, která sama spolu se čtyřmi dětmi uprchla před válkou, sledují Seznam Zprávy už od března. Tehdy se rozhodla nečekat na pomoc od jiných a postavit se na vlastní nohy. Na Ukrajině úspěšná kadeřnice proto v kempu v Řevnicích u Prahy za pomoci sponzorů otevřela vlastní salon.

Tři čtvrtě roku po příjezdu k nám už nepotřebuje telefon s překladačem a v Čechách se provizorně usadila. Z chatky se s přicházející zimou přestěhovala do zděného domu. „Jsem tu velmi spokojená. Pro děti tu je prostor a jsou tu spokojené. Chatičky se už nedaly vytopit a když začal padat sníh, tak už byla trochu zima,“ sděluje si Anna Avramenko.

Kadeřnický salon si svou klientelu našel, i když jeho kapacita není úplně zaplněná. Jen čekat ale Anna nechce. „Když nemám lidi, tak si hledám brigády. Úklid nebo něco jiného, práci v kuchyni nebo si lidé objednávají boršč. Pomáhám a prodávám,“ říká.

Zatímco na začátku konfliktu na Ukrajině nikdo nečekal, že válka potrvá tak dlouho, nyní se Anna pomalu smiřuje s tím, že válka rychle neskončí. Kontakt s manželem a s rodiči se v posledních týdnech velmi zkomplikoval. Pokračující bombardování energetické infrastruktury téměř znemožnilo možnost videohovorů přes internet. Elektřina chybějící na Ukrajině zasahuje i do života zdejších uprchlíků.

Situace je pro Annu ještě o něco složitější. Město Orichiv v Záporožské oblasti, ze kterého utekla, je velmi blízko frontové linii a bylo zničeno. Anna bude muset po válce počkat, až se bude kam vrátit. A tak se připravuje na Vánoce na útěku.

Na Ukrajině se slaví Vánoce 7. ledna. „U nás chodí lidé na koledu a Nový rok je podle církevní tradice 14. ledna. Slavit Vánoce budu české i naše. Vážím si tradic země, ve které právě jsem. Neslavit vaše české Vánoce bych považovala za neslušnost. Bez manžela a rodičů to ale bude těžké,“ dodává Anna.

Na videoreportáž o tom, jak žije Anna Avramenko v Česku, se podívejte v úvodu článku.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované