Hlavní obsah

V Česku dokázala se čtyřmi dětmi hned rozjet byznys, zprávy z Ukrajiny všechno změnily

Kvůli válce na Ukrajině přišla o živobytí a se čtyřmi dětmi skončila v Česku. A hned se pustila do práce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Annu z domova vyhnala ruská vojska, přišla tak i o živobytí. V Česku nezahálela a v řevnickém kempu hned rozjela vlastní kadeřnictví. Jak se jí daří po třech měsících?

Článek

S Annou Avramenko jsme natáčeli na konci března. Do České republiky utekla z města Orichiv v Záporožské oblasti se čtyřmi dětmi. Útočiště našla v kempu v Řevnicích a jako jedna z prvních se rozhodla postavit na vlastní nohy. Za pomoci sponzorů se rozhodla vybudovat v kempu vlastní kadeřnický salon.

Annin manžel zůstal doma, přestože na Ukrajině platí zákon, že povinnosti rukovat jsou zproštěni otcové tří a více dětí. V České republice se Anna Avramenko rozhodla pokračovat ve své profesi na vlastní pěst.

Po třech měsících už prý patří mezi zavedené salony. „Lidé chodí. Jsem moc ráda. Moje práce se lidem líbí. Na práci si nestěžuji,“ říká.

Na co si ale stěžovat může, je situace doma. Ještě v březnu Anna Avramenko plánovala salon jen na pár měsíců. Chtěla se co nejdříve vrátit a počítala s tím, že to bude možné na podzim. Ale k Orichivu se prý pomalu blíží Rusové.

„Dům, ve kterém jsem bydlela, už je zničený. S manželem jsme měli obchod a už ho nemáme,“ říká Anna. „Jak to bude dál? Tam nic nezůstane. Nemám se kam vrátit. Školku, do které chodily moje děti, už nemáme. Rozbombardovali ji, zničili ji. Nemocnice, u které jsme měli dům, už také neexistuje,“ konstatuje smutně.

Jak se daří Anně Avramenko v jejím salonu v České republice, na to se můžete podívat ve videu v úvodu článku.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované