Hlavní obsah

Utekla před válkou se čtyřmi dětmi, v Česku hned rozjíždí nový byznys

Záhady Josefa Klímy: Anna Avramenko je kadeřnice. Po útěku z Ukrajiny začíná budovat byznys i v Řevnicích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Annu z domova vyhnala ruská vojska, přišla tak i o živobytí. V Česku ale nezahálí, chce se co nejrychleji postavit na vlastní nohy a pokračovat ve své profesi. V řevnickém kempu už buduje kadeřnictví.

Článek

Anna Avramenko byla ještě před několika týdny úspěšnou kadeřnicí na Ukrajině. Pak přišla ruská invaze a musela i s dětmi utéct. Teď si s pomocí dobrovolníků buduje nový podnik v řevnickém kempu Štefana Oršoše, který zde ubytoval uprchlíky. Společně s místním koordinačním centrem se mu podařilo všechny zdejší ženy zaměstnat.

Anna bude ale první, kdo tu začne pracovat sám na sebe. Za pomoci sponzorů vzniká v kempu kadeřnický salon. „Za týden jsme pořídili vybavení, které je nutné pro provoz, a v současné době se jenom čeká na technické záležitosti, aby to mohlo fungovat,“ říká Oršoš.

Do Řevnic Anna přicestovala se čtyřmi dětmi. Manžel musel jako jiní ukrajinští muži zůstat doma. „Když jsem začala pracovat, dařilo se mi velmi dobře. Mnoho klientů konkurence přešlo ke mně. Líbila se jim moje práce,“ vzpomíná Anna na svoje začátky na Ukrajině.

Domů se chce vrátit. Než to ale bude možné, nechce tu být zbytečně. Čekání a nicnedělání je pro ni nepřijatelné, proto se rozhodla v Česku pokračovat ve své profesi.

Začne nejprve u svých krajanů. Vláda totiž musí vyřešit uznávání výučních listů. Potom tu je ještě jedna překážka, i ta prý ale časem padne. „Trochu se učím česky, jde mi to ale těžko. Je pro mě jednodušší mluvit anglicky. Učila jsem se ve škole. Čeština je pro mě trochu obtížná, ale budu mluvit s lidmi, budu si povídat s klienty a půjde to. Dokážu se naučit,“ věří si.

Annu brzdí ještě tradiční problém, a sice sehnat řemeslníky. Dojmy z Česka jsou ale jinak skvělé. „Když jsem sem přijela, myslela jsem si, že přijdu a budu mít pocit, že tu nejsem nikdo. Ale přijeli jsme sem a vaši lidé nám nám nedali pocítit, že jsme tu cizí. Ukázali jste nám, že jste jako my. Máte duši, máte srdce,“ dodává.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované