Hlavní obsah

Glosa: Kdo se postaví hokynářovi v prezidentském klání?

Glosa Alexandra Mitrofanova: Kdo se postaví hokynářovi v prezidentském klání?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Autobus Zemák se stal symbol výhry ČSSD v roce 1996. I expremiér Andrej Babiš si pořídil obytný vůz, se kterým začne cestovat po republice za svými voliči. Alexandr Mitrofanov se zamýšlí nad děním týkajícím se příští hlavy státu.

Článek

Už pár týdnů máme novou vládu. Co to znamená? Lidé většinou očekávají, a tato vláda to slíbila, že přijde změna. Jenže jaká změna?

Ideální stav je, když s novou vládou nastupuje stav, kdy všichni obyvatelé se mají líp než předtím. Ale to bychom museli v Česku objevit ložiska ropy nebo zemního plynu, což se nestane. Navíc se situace komplikuje tím, že tady máme skupinu obyvatelstva, kterou předchozí premiér Andrej Babiš navykl na to, že jí štědře rozdával ze státního. A to asi teď už nepůjde.

Nicméně Andrej Babiš ze scény neodešel a pravděpodobně bude kandidovat na úřad prezidenta republiky. Za tímto účelem si pořídil obytný vůz, kterému velice mile a laskavě říká obytňák. S tím bude objíždět obce, města a bude mluvit se svými potenciálními voliči. Do kterých již zahrnul bývalé voliče KSČM a ČSSD. Respektive voliče těchto stran, které se do Sněmovny nedostaly.

Babiš chce převzít elektorát, který svého času volil Miloše Zemana. A trošku se po Zemanovi opičí. Zeman jezdil se svým Zemákem a byl velmi úspěšný. Jenže Zemák byla stará, vyřazená Karosa. Babiš si koupil poměrně hezký, dlouhý obytný vůz, pravděpodobně za velké peníze, a bude objíždět své recipienty, kteří tak bohatí jako on nejsou.

Nicméně asi těmto lidem tento nepoměr mezi bohatstvím jejich kandidáta a jejich vlastním stavem nevadí. A možná ho budou zase volit. Nu což, bude tady na jedné straně hokynář a jeho parta, na druhé straně zatím nevíme, kdo bude kandidát opačné části české populace.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované