Hlavní obsah

U Vinoře chátrá golfové hřiště, ale nevýhodná smlouva platí dál

Chátrající golfové hřiště u pražské Vinoře komplikuje místním život.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na rozsáhlém území mezi pražskou Vinoří a Kbely leží rozestavěné golfové hřiště. Přestože ho nechtějí místní obyvatelé, přestože k němu má zásadní výhrady samotná Vinoř a přestože smlouva nevyhovuje ani pražskému magistrátu.

Článek

S projektem jednoho z největších golfových hřišť u nás přišla společnost Golf Vinoř Miloše Drbala někdy kolem roku 2010. Společnost, stojící i za dalším neúspěšným projektem hřiště v Klánovicích, měla silnou podporu tehdejší politické reprezentace na pražském magistrátu. Smlouva byla nakonec i přes námitky městské části podepsána. Vinoř poukazuje především na extrémně nízký nájem, který na většině areálu činí jen korunu za rok za metr čtvereční.

„My když pronajímáme kousek plácku v parku pro nějakou trafiku, tak za to chceme 3500 Kč za metr čtvereční na rok. Oni pronajali místa pro zázemí jako jsou hospoda nebo garáže za pětikorunu,“ upozorňuje starosta městské části Praha-Vinoř Michal Biskup (STAN).

Golfové hřiště na místě dřívějšího pole tedy vyrostlo a kvůli svým nárokům na zalévání zkomplikovalo život místním. Provozovatel totiž na zalévání trávy spotřeboval většinu vody v místním potoce a ve vinořských rybnících začaly hynout ryby. Před několika lety společnost provozující hřiště zkrachovala. Nedostavěný areál začal zarůstat a vody ve vinořských rybnících byl zase dostatek. Smlouvu ale nikdo nevypověděl.

„Já to vnímám jako velmi problematické, že na začátku nebyla ve smlouvě upravena možnost odchodu z té smlouvy, pokud dojde k nějakému deliktnímu konání zejména ze strany nájemce,“ brání opatrný postup pražského magistrátu radní pro majetek Jan Chabr z TOP 09.

Podle starosty Vinoře ovšem Praha už nejméně dvakrát promarnila příležitost, kdy kvůli neplacení nájmu mohla smlouvu vypovědět. Původní provozovatel golfu skončil v konkurzu a provoz hřiště i se smlouvou o pronájmu přebrala společnost Natland. K budoucnosti areálu se ale zatím nevyjádřila.

Vinoř, která se od uzavření nevýhodné smlouvy rozrostla o nové obyvatele, teď čeká na kroky nového provozovatele. Potřebuje pozemky pro obchvat, pro cyklostezky, místní se nemají kde procházet. Ale mají ve svém sousedství jeden z největších golfových areálů u nás.

Více v úvodním videu, které je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované