Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Stavba na keltském oppidu, albánská stopa a příběh naděje

Záhady Josefa Klímy: Stavba na keltském oppidu, nová stopa v případu tří českých studentů, kteří zmizeli v albánských horách a příběh naděje. Glosuje Daniel Kroupa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tým novinářů kolem Josefa Klímy se vrací k některým případům, na něž v uplynulých měsících upozornil.

Článek

Už je to dvacet let, co se vypravili tři čeští studenti – dva bratři a dívka jednoho z nich – do albánských hor. Když se nevraceli, zorganizovali jejich přátelé záchrannou výpravu. Jenže všechna snaha končila ve ztracenu. Později se do oblasti třikrát vypravil i spisovatel Josef Habas Urban a o svých zjištěních k případu napsal knihu Návrat do Valbone. Sice beletristickou, ale založenou z velké části na pravdě, jak tvrdí. Před nedávnem získal Urban dokumenty, které mohou do celého případu vnést světlo. Natáčel Josef Klíma.

V druhé reportáži přinášíme příběh dvou mladých lidí, s nimiž to podle lékařů vypadalo beznadějně. Oba dva měli skončit jako ležící pacienti. Oba ale touží chodit, a možná se jim to jednou i povede. O naději a projektu Rozběháme Česko vypráví Petra Majerová.

Na bývalém keltském oppidu na vrchu Závist vyrůstá ve dvou etapách projekt Zpřítomnění. Tou první etapou je rozhledna, která v posledních týdnech už vyrostla. Druhá etapa je ve stadiu schvalování. A problémy se vrší, jak zjistil Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou pravidelně glosy. Tentokrát své zamyšlení nad blížícím se evropským předsednictvím přidal filozof Daniel Kroupa.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované