Hlavní obsah

Porážka Mayové: Britský parlament bude mít rozhodující slovo v brexitu, navzdory premiérce

Porážka Mayové. Britský parlament odhlasoval dodatek k zákonu o odchodu z EUVideo: AP

 

Reklama

Britský parlament bude mít rozhodující slovo o podobě vystoupení země z Evropské unie. Rozhodlo o tom hlasování dolní sněmovny, a to i proti vůli premiérky Theresy Mayové.

Článek

Britský parlament proti vůli premiérky Theresy Mayové prosadil dodatek k zákonu o vystoupení země z Evropské unie. Ten zákonodárcům poskytne rozhodující slovo o podobě brexitu. Světové agentury hodnotí výsledek hlasování v parlamentu jako porážku Mayové, která se tak dostává pod tlak i ve své Konzervativní straně.

V dolní sněmovně, která má 650 členů, zvedlo pro dodatek ruku 309 poslanců, proti jich bylo 305. Rozhodnutí poslanců znamená, že součástí zákona o brexitu se stane podmínka, že konečnou podobu rozluky s Evropskou unií musí schválit parlament. Mayová sice v minulosti zákonodárcům slíbila, že budou moci definitivní podmínky odchodu z EU posoudit, součástí zákona to ale nebylo.

Europoslanci s výhradami přijali pokrok v brexituVideo: AP

„Jsme zaskočeni tím, že parlament pro dodatek hlasoval, ačkoli měl jasná ujištění,“ uvedl tiskový úřad vlády. „Dodatek nám ale nebrání v přípravě souboru právních předpisů pro odchod,“ dodal tiskový odbor.

Vznikající zákon o vystoupení z EU je základním pilířem legislativy kolem brexitu, který ruší opatření z roku 1972 spojující Británii s EU a zároveň přesouvá existující unijní legislativu do britského práva.

O odchodu Velké Británie z EU dnes jednal také Evropský parlament. Europoslanci přijali pokrok brexitových vyjednávání s výhradami, zdůraznili, že Unie by neměla činit kompromisy v otázce práv občanů Unie v Británii.

Reklama

Doporučované