Hlavní obsah

Porcování Babišova přebytku pokračuje. Starostové chtějí 12 miliard na školky a silnice

Rozhovor s Janem Farským (STAN).

 

Reklama

Po vládních stranách se o peníze u ministra financí hlásí i starostové měst.

Článek

Státní rozpočet loni skončil v přebytku 62 miliard a návrhy, jak je využít, nemají konce. Po koaličních stranách se o peníze u ministra financí Andreje Babiše hlásí i starostové českých měst.

Mnichovo Hradiště například potřebuje ve svých dvou školách postavit jídelnu, opravit hřiště a vyměnit topení. Jenže na projekty dohromady za 150 milionů vedení města nemá a dotace shání marně. Teď chce starosta Ondřej Lochman požádat ministra financí, aby městu přispěl z toho, co přebylo v loňském rozpočtu.

„Topení ve škole máme v havarijním stavu a škudlíme na to. My starostové jsme v kontaktu, a když jsme slyšeli, že zůstalo tolik peněz, hned nás napadlo, že máme v regionech spoustu projektů pro lidi,“ řekl Seznamu Lochman.

S podobnou prosbou jako on chce Babiše oslovit hned několik desítek českých starostů, připraveny mají projekty za 12 miliard korun. Nejvíc peněz potřebují na školy a školky, opravu silnic a také na sportovní zázemí.

Stavět se může hned

V praxi by mohla mimořádná podpora obcím vypadat tak, že jednotlivá ministerstva přidají peníze do stávajících dotačních programů. V nich čekají stovky připravených projektů, které stát vyhodnotil jako potřebné, jen už na ně nezbyly peníze.

„Ty projekty jsou hotové, některé už mají dokonce stavební povolení a mohou být postavené ještě letos. Rozhodně to není tak, že bychom oslovili starosty a řekli jim: Utraťte co nejvíc. Že bychom narychlo vymýšleli nové věci,“ vysvětluje poslanec za Starosty a nezávislé Jan Farský.

Právě Starostové dali obecní projekty čekající na dotace dohromady. Poté, co je představí veřejnosti, odešlou požadavek na Ministerstvo financí.

Tohle vláda ještě neřešila. Co udělat s přebytkem 62 miliard:

Jenže ministr financí Babiš má s ušetřenými penězi vlastní plány.

„Trvám na tom, že přebytek rozpočtu 2016 musí být použit na snížení státního dluhu. Ohledně všech nových požadavků jsem ochoten vyjednávat pouze v rámci schváleného státního rozpočtu,“ uvedl k nápadu Starostů.

I kdyby přece jen změnil názor, Starostové budou muset se svými požadavky do fronty  – před nimi už je sociální demokracie, která chce celou částku převést na důchodový účet, z něhož se vyplácejí penze.

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka by zase rád na vesnicích stavěl vodovody a čistírny odpadních vod.

„Zbylých padesát miliard může jít klidně na tyto věci. Ale těch 12 miliard by podle mě bylo efektivně utracených. Zlepší život v regionech a podpoří i malé a střední podnikání," dodává Farský.

Celý boj o rozpočtový přebytek je poněkud kuriózní v tom, že přebytek rozpočtu je jenom účetní položka. Aby stát peníze získal reálně, musel by podle ministra financí vydat dluhopisy.

Zda to Ministerstvo financí ještě dodatečně udělá, bude jasné do konce dubna. Do tohoto data musí vláda poslancům předložit návrh, jak s přebytkem naloží.

Reklama

Doporučované