Hlavní obsah

Porošenko zřídil nový protikorupční soud. Mimo jiné se zaměří na úplatkářství

Porošenko zřídil protikorupční soud.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko před druhým kolem prezidentských voleb zřídil protikorupční soud. Zaměří se na úplatkářství a diskriminační rozhodnutí.

Článek

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek oznámil vznik nového protikorupčního soudu. Nový soud má podpořit jeho četné reformy, které zveřejňuje před druhým kolem prezidentských voleb. Ty se uskuteční příští týden.

Soud bude zřízen v rámci úvěrového programu Ukrajiny. Ten má u Mezinárodního měnového fondu a jeho výše je 3,9 miliardy dolarů. Soud se zaměří na rozsáhlou korupci a diskriminační soudní rozhodnutí z politického nátlaku nebo úplatkářství.

„V loňském roce, kdy jsme schválili základní zákon o nejvyšším protikorupčním soudu, jsme pevně věřili, že tento soud nejenže posílí náš soudní systém, ale že se také stane skutečnou podporou naší země v mimořádně důležité a citlivé oblasti, v oblasti boje proti korupci,“ řekl Porošenko podle agentury Reuters na slavnostním ceremoniálu.

Soud bude mít celkem 38 soudců. Prezident na Twitter napsal, že výběr jednotlivých soudců zabral několik měsíců.

„Mají všechny potřebné páky a schopnosti, reforma soudnictví jim poskytla nezávislost na zákonodárných, výkonných složkách a na prezidentovi,“ dodal.

Porošenko se ve druhém kole prezidentských voleb utká s politickým nováčkem a komikem Volodymyrem Zelenským. To se uskuteční 21. dubna. Podle průzkumu veřejného mínění zatím vede Zelenskyj.

Reklama

Související témata:

Doporučované