Hlavní obsah

Šéf SPD vysvětlil své výroky o holokaustu poslancům ANO, o jeho odvolání se hlasovat nebude

Vyjádření poslanců ANO před schůzí Sněmovny.Video: seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Začala další schůze Sněmovny. O Tomio Okamurovi a jeho výrocích o koncentračním táboře v Letech se nakonec jednat nebude.

Článek

Lidovci neprosadili na program schůze Sněmovny hlasování o odvolání Tomio Okamury, šéfa hnutí SPD, z postu místopředsedy.

Tomio Okamura krátce vysvětloval poslancům ANO na jednání jejich klubu své výroky ohledně protektorátního koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku. „Za nepřesné výroky jsem se už omluvil, a dodal jsem před poslanci ANO, že jsem nikdy nezpochybňoval hrůzy holokaustu,” prohlásil Okamura.

Jaroslav Faltýnek posléze řekl, že se poslanci za hnutí ANO shodli, že návrh na odvolání Okamury z vedení Sněmovny nepodpoří. ANO chce, stejně jako ČSSD, zhodnotit dosavadní vyjednávání o vládě a rozhodnout, zda budou rozhovory pokračovat.

Poslanci za hnutí ANO před schůzí Sněmovny mluvili i o zákonu o referendu, chtějí větší debatu a konsenzus. Současná podoba návrhu má být podle Faltýnka přepracována. Sněmovna nejspíš projednávání návrhu SPD zamítne. ANO ale nechce zákon „zabít” v prvním čtení - chce pouze přerušit projednávání, nebo vylepšit současný návrh. Referendu je hnutí obecně nakloněno.

Tisková konference Tomio Okamury a SPD před jednáním Sněmovny.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Okamuru kvůli výrokům chtěli odvolat z funkce místopředsedy Sněmovny lidovci. 

Vyjádření lidovců o Okamurově odvolání:

Vyjádření lidovců před schůzí Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

„Jsme možná na prahu boje o charakter demokracie v České republice,” řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek také v souvislosti s víkendovým výročím komunistického puče a tím, že na toleranci KSČM má stát příští vláda ANO.

Postoj ANO rozhodne

V případě, že by dolní komora nakonec o Okamurově odvolání bývala hlasovala, bylo by to podle dostupných informací vůbec poprvé, kdy by se rozhodovalo o odvolání místopředsedy Sněmovny. Postoj zákonodárců nejsilnější frakce ANO se ale ukázal jako rozhodující v Okamurův prospěch.

Lidovcům vadí Okamurovy výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku, považují je za zpochybnění holokaustu. Poukazují i na slova dalších zástupců SPD v těchto záležitostech. Okamura se proti vyjádřením, že zpochybňuje holokaust, ohradil.

Vyjádření poslaneckého klubu ČSSD k případu Okamura:

Vyjádření poslaneckého klubu ČSSD před začátkem schůze Sněmovny.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé se v něm mohli volně pohybovat.

Další program Sněmovny

Poslanci by měli v rámci dnes začínající schůze kromě návrhu ústavního zákona o referendu řešit třeba návrh na zdanění náhrad církvím. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek také řekl, že se poslanci vrátí k vraždě slovenského investigativního novináře, chtějí k jeho případu přijmout rezoluci.

Měla by se také opakovat volba předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. V té dvakrát neuspěl kandidát KSČM Zdeněk Ondráček, který v lednu 1989 zasahoval proti demonstrantům jako příslušník pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti.

Komunisté ale na svém kandidátovi dál trvají.

Reklama

Doporučované