Hlavní obsah

Poslanci ČSSD navrhnou bankovní daň. Porušení koaliční smlouvy, zlobí se Babiš

Foto: cssd.cz

ČSSD chce z bankovní daně financovat například důchody.

Reklama

Ačkoli je hnutí ANO zásadně proti speciální dani pro banky, ČSSD se ji přesto rozhodla připravit. Když ji nemůže protlačit na vládě, zkusí ji prosadit poslanci přímo ve Sněmovně.

Článek

„Bankovní daň prosazujeme dlouhodobě. Můžeme prozradit, že na poslaneckém návrhu této daně již nyní pracujeme,“ uvedl první místopředseda ČSSD Roman Onderka pro Lidové noviny s tím, že plán může být představen už brzy.

List připomíná, že o parametrech sektorové daně již dříve hovořil šéf ČSSD Jan Hamáček – má jít o odvod z aktiv, přičemž podle jejich velikosti by rostla sazba od 0,05 procenta po 0,3 procenta. Ročně by taková daň mohla do státního rozpočtu přinést až 14 miliard korun.

O zdanění bank dlouhodobě mluví i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Chce z něj financovat svůj plán na zavedení minimálního důchodu.

Jenže v programovém prohlášení vlády se píše, že kabinet daně zvedat nebude. A téma je zásadní problém pro hnutí ANO a jejího šéfa Andreje Babiše.

„Pokud to ČSSD udělá, je to porušení smlouvy a musíme zvážit, jestli v takové koalici chceme pokračovat. Bylo by dobré, aby si kolegové smlouvu přečetli, než něco podniknou,“ řekl LN premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Doporučované