Hlavní obsah
Online

Podnikatelé měli s nečím takovým počítat, měli mít vatu, řekla Benešová

Foto: twitter.com/market_a

Zástupci opozičních stran (kromě SPD a KSČM) v Poslanecké sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie V Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Jednorázový příspěvek 500 Kč denně živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným, které poškodila epidemie koronaviru, se bude vyplácet i po 30. dubnu. Dnes to opakovaně schválila Sněmovna.

- Zrychleně by mohli poslanci schvalovat také zmírnění dopadů vládních opatření k omezení šíření nákazy na sport nebo možnost dávat poukazy místo okamžitého vracení peněz za zrušené kulturní akce.

- V pondělí přibylo v Česku 38 nových případů nákazy koronavirem, dnes zatím 22, celkem jich je 7841. Denní přírůstek tak byl sice vyšší než o víkendu, ale nižší než minulý týden ve všední dny. Laboratoře provedly přes 7500 testů, nejvíce za šest dní. Poměr nakažených k celkovému množství testovaných klesl na půl procenta. S nemocí covid-19 dosud v zemi zemřelo 252 lidí, od pondělního večera přibylo jedno úmrtí. Počet uzdravených se zvýšil o 30 na 3816.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali v online zpravodajství také v pondělí

Pondělní dění jsme sledovali v této online reportáži

  • Stát opatřeními proti koronaviru škodu nezpůsobil, řekla Benešová

    Stát opatřeními proti šíření epidemie nového typu koronaviru škodu nezpůsobil, řekla dnes v České televizi (ČT) ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nepředpokládá, že žaloby o náhradu škody budou úspěšné. Pokud to bude potřeba, na jednání o těchto žalobách přesune trestní soudce.

    „Každý podnikatel s tím musí počítat, musí mít takzvanou vatu,“ řekla Benešová.

  • Poslanci navrhují delší přerušení EET, ODS ji chce opět zrušit

    Opoziční poslanci navrhují přerušit elektronickou evidenci tržeb (EET) na delší dobu než vláda, která chce odklad do konce letošního roku. Důvodem pro navrhovaný odklad jsou dopady epidemie koronaviru na podnikatele a ostatní, kteří EET podléhají. Poslanci své návrhy směřují k vládní předloze, kterou má Sněmovna projednat a schvalovat ve stavu legislativní nouze. Sněmovní rozpočtový výbor ji dnes doporučil schválit, pozměňovací návrhy nepřijal. Sněmovna už se ale dnes k hlasování nedostala, předlohu nestihla vzhledem ke konci jednacího dne projednat.

  • První stupně ZŠ a mateřské školy se v Praze 8 otevřou 25. května

    První stupně základních škol a mateřské školy budou v Praze 8 otevřeny od 25. května. Radnice nechala do všech 45 škol a školek rozvézt dezinfekce a ochranné pomůcky. Radnice zároveň vyzvala rodiče, aby dávali děti do školek jen v nejnutnějších případech. Školy a školky byly kvůli pandemii covid-19 uzavřeny v březnu v celém hlavním městě. Otevřít je podle vládního plánu v druhé polovině května již ohlásily mimo jiné Prahy 4 a 7. Prezenční výuka na základních školách nebude povinná.

  • Za výhrůžky Prymulovi uložil litoměřický soud pokutu

    Pokutu 50 000 korun uložil litoměřický soud třiapadesátiletému muži za výhrůžky posílané e-mailem náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi. Podle vyšetřovatelů epidemiologovi například napsal, že pokud vyhlásí zákaz vycházení, nic dalšího už ve svém životě neudělá. Informaci o pokutě dnes zveřejnil zpravodajský portál iDNES.cz. Verdikt není pravomocný, muž proti němu může podat odpor.

  • Ostrava zatím podnikatelům pomohla dary za 31 milionů korun

    Město Ostrava v takzvané rychlé finanční výpomoci vyplatilo téměř 2000 ostravských podnikatelů přes 31 milionů korun. Pomoc byla určena podnikatelům, které zasáhla opatření vlády související se zamezením šíření nákazy covid-19. Získat od města mohli až 20 000 korun. Město dnes program ukončilo.

  • Laboratoř udělala téměř dvojnásobek testů jako za celý loňský rok

    Laboratoř Výzkumného ústavu bezpečnosti práce (VÚBP) provedla letos od konce března dosud téměř dvojnásobek testů ochranných prostředků jako za celý loňský rok. Novinářům to dnes řekl vedoucí oddělení zkušebnictví a certifikace VÚBP Jiří Tilhon. Výzkumný ústav je státní instituce, která spadá pod Ministerstvo práce. Testuje třeba osobní ochranné prostředky (OOP), tedy respirátory či masky.

  • Příspěvek OSVČ se bude vyplácet i po 30. dubnu, ale nezvýší se

    Jednorázový příspěvek 500 Kč denně živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným, které poškodila epidemie koronaviru, se bude vyplácet i po 30. dubnu. Dnes to opakovaně schválila Sněmovna. Odmítla přitom pozměňovací návrh Senátu, který chtěl příspěvek zvýšit za květen na 700 korun denně a za červen až na 900 korun denně. Senát chtěl také rozšířit okruh jeho příjemců. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s návrhy Senátu nesouhlasila. Novelu zákona o takzvaném kompenzačním bonusu nyní dostane k podpisu prezident.

  • Klaus: Vývoj epidemie naznačuje, že covid-19 není takovou hrozbou

    Dosavadní průběh epidemie nového koronaviru naznačuje, že covid-19 není svými zdravotními důsledky takovou hrozbou, jak byl a je líčen. V prohlášení poskytnutém ČTK to uvedl bývalý prezident Václav Klaus a lidé z jeho institutu. Epidemie podle nich odchází bez jasných příčin a důvodem nejsou jen přijatá restriktivní opatření. Za nebezpečnější než samotnou pandemii pro budoucnost považují sílu dnešního státu a snadnost mediální manipulace.

  • Hasiči opustili sklad ochranných pomůcek v Opočínku

    Policejní sklady zdravotních pomůcek v Opočínku na Pardubicku dnes téměř po 50 dnech opustili hasiči. Odtud od 20. března rozváželi zdravotnický materiál letecky dopravený z Číny. Celkem přepočítali a rozdělili ochranné prostředky do všech krajů z 55 letadel.

  • Komerční dopravci s obnovou letů z Brna vyčkávají

    Letiště Brno stále zůstává bez pravidelných i charterových letů. Obnova pravidelných letů závisí nejen na tom, odkdy povolí vláda provoz mimopražských komerčních letišť, ale také na společnosti Ryanair, která zajišťuje lety do Londýna a italského Bergama, uvedl v tiskové zprávě mluvčí letiště Jakub Splavec. Provozovatelé sezonních letů do dovolenkových destinací vyčkávají na vývoj situace a reakci trhu se zahraničními leteckými zájezdy. Již od pondělí by mělo fungovat pozemní spojení do Vídně, které zajišťuje z Brna RegioJet.

  • Havlíček: Každý si myslí, že mu stát dá na rok peníze bez úroku. To nejde

    Česká vláda se rozhodla uspíšit uvolňování opatření, která zavedla kvůli šíření koronaviru. Podaří se díky tomu zachránit českou ekonomiku? Hostem Výzvy Seznam Zpráv byl vicepremiér Karel Havlíček.

  • Děti se podle ODS mohou vrátit do lavic 25. května ve větší míře

    Za současného poklesu šíření nového typu koronaviru a při rozvolňování omezení v různých dalších oborech by se podle opoziční ODS mohly děti vrátit do škol 25. května. Předseda ODS Petr Fiala dnes na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny uvedl, že děti a jejich rodiče by neměli žít v nejistotě, například kvůli podobě přijímacích řízení či maturit. Zatím ministerstvo školství plánuje návrat žáků jen omezeně, od 25. května by se měli ve skupinách do 15 dětí vrátit do lavic žáci prvního stupně základních škol.

  • Piráti chtějí ve Sněmovně požádat vládu o data ke koronaviru

    Piráti budou chtít na jednání Sněmovny zařadit mimořádný bod a požádat vládu o informace a data ke koronavirové pandemii. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní komory to řekla první místopředsedkyně strany Olga Richterová. Podle ní je v zahraničí běžné, že státní instituce v zabezpečené podobě dávají data vědecké veřejnosti. Jako příklad zmínila Velkou Británii, Švýcarsko i Slovensko.

  • SPD už nepovažuje další pokračování nouzového stavu za nutné

    Podle hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) už není nutné další prodlužování nouzového stavu v Česku kvůli koronavirové epidemii. Novinářům to dnes řekl předseda SPD Tomio Okamura. Kritizoval v té souvislosti vládní strany za nejednotnost a koncepční chaos kolem novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Ta měla zajistit pokračování některých vládních opatření po 17. květnu, kdy nouzový stav končí, kabinet ji ale po sporu přerušil a Ministerstvo vnitra chystá ústavní novelu krizového zákona.

  • Nemocnice propouští taxikáře léčeného remdesivirem

    Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze odpoledne propustila do domácího léčení muže, který se s nemocí covid-19 jako první v ČR léčil experimentálním lékem remdesivir. „Bude se znovu učit pohybovat po bytě, čeká ho léčba poměrně rozsáhlých ran a bude třeba sledovat i jeho nález na plicích,“ uvedl ošetřující lékař Michal Šotola. „Musím se znovu začít hýbat, nabrat svalvou hmotu,“ dodal pacient Robert Markovič. Ošetřující lékař doplnil, že pacient již nákazu koronavirem nemá. „Podstoupil dva testy s negativním výsledkem. Podle nastavených pravidel již nemocný není,“ řekl Šotola.

    Podívejte se na brífink nemocnice s pacientem:

    Brífink VFN k propuštění prvního pacienta léčeného remdesivirem.Video: ČTK, ČTK

  • Chvojka: Buď opatření nebudou třeba, nebo bude nutný stav nouze

    Stav epidemie nového typu koronaviru buď umožní vládě po 17. květnu pokračovat bez plánovaných opatření, nebo bude třeba žádat o prodloužení nouzového stavu. Novinářům to před dnešním jednáním Sněmovny řekl předseda poslanců vládní sociální demokracie Jan Chvojka. V případě novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR, kterou chystá vnitro, chce podle něj kabinet postupovat standardní legislativní cestou. Není tak možné, aby platila do 17. května, dokdy aktuálně stav nouze v ČR platí. Kabinet se podle Chvojky pro některou z alternativ musí rozhodnout v příštím týdnu.

  • Komentář Martina Čabana

    Spor o sdílení koronavirových dat, který se rozhořel uvnitř vládních poradních orgánů, je nebezpečný a může poškodit celou snahu o zvládnutí epidemie v zemi. Více v komentáři Martina Čabana.

  • Piráti žádají druhý termín přijímacích zkoušek a možnost odvolání

    Piráti vyzvali v otevřeném dopise adresovaném ministru školství Robertu Plagovi (ANO) vládu k zajištění druhého termínu přijímacích zkoušek na střední školy a možnosti odvolání se proti výsledku. Vzhledem k tomu, že deváťáci se budou moci od pondělí dobrovolně scházet na konzultacích do 15 osob, nevidí opoziční strana důvod ke zrušení druhého termínu zkoušek. Termín jednotné přijímací zkoušky zatím není jasný, Plaga už dříve uvedl, že by jej chtěl vyhlásit do poloviny května.

  • Senátoři napadnou u Ústavního soudu opatření ohledně pendlerů

    Senátoři do konce týdne napadnou u Ústavního soudu vládní opatření, které se týká přeshraničních pracovníků. Soud by měl rozhodnout, zda je opatření řádně zdůvodněné a zda není diskriminační. Povinné testování na koronavirus jednou za měsíc, které si musí pendleři zaplatit, je nelogické, sdělil dnes ČTK senátor Miroslav Balatka (za STAN), který se problémům pendlerů dlouhodobě věnuje.

  • Rozpočtový výbor doporučil schválit příspěvek 500 Kč malým s. r. o.

    Malé společnosti s ručením omezením postižené dopady epidemie koronaviru by měly získat jednorázový příspěvek 500 korun denně. Vládní návrh zákona, který takzvaný kompenzační bonus firmám zavádí, doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Stojí to v usnesení výboru na sněmovním webu. Sněmovna by mohla návrh schvalovat ještě dnes odpoledne.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy