Hlavní obsah

Poslanci z EET vyjmuli předvánoční prodej ryb. Někteří podnikatelé budou moct evidovat offline

Poslanci budou pokračovat v projednávání pozměňovacích návrhů k EET zase v pátek.Video: Josef Mačí, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Elektronická evidence bude nově platit pro téměř všechny podnikatele. Poslanci ve středu schválili některé pozměňovací návrhy k novele: třeba vyjmutí prodeje předvánočních kaprů nebo snížení DPH u elektronických knih. Zbývá jim ale projednat ještě 600 pozměňovacích návrhů. Jednání bude pokračovat v pátek.

Článek

Poslanci ve středu nestihli projednat všechny pozměňovací návrhy k novele o elektronické evidenci tržeb. A to hlavně kvůli iniciativě Zbyňka Stajnury (ODS), který jich podal 775. Předseda poslaneckého klubu ODS chce vyjmout z EET všechny nově přidané podnikatelské činnosti. O každé tak musí Sněmovna hlasovat zvlášť.

ODS navíc vyzvala zpravodaje zákona Jana Volného (ANO), aby při hlasování o jednotlivých bodech uváděl názvy činností a nikoliv jen její číslo.

Volný odmítal, načež se ozvala ministryně financí Alena Schillerová. „Honzo, kašli na to. Ať si to užijou,” obrátila se na opoziční poslance. Sněmovnu tak v pátek čeká přes 500 hlasování.

Zatím poslanci stihli schválit zvýšení limitu pro evidování tržeb bez připojení k internetu. Podnikatelé, kteří mají tržby do 600 tisíc korun ročně, sice pod EET spadat budou, smí ale evidovat tržby v papírové podobě. Původně chtělo Ministerstvo financí tuto hranici stanovit jen na 200 tisíc korun.

Dostalo se už také na diskutovaný předvánoční prodej ryb. Poslanecké výbory doporučily dvě odlišné varianty. Nakonec byl schválen návrh hospodářského výboru. Prodejci sladkovodních ryb nebudou od 18. do 24. prosince podléhat elektronické evidenci tržeb.

Nově udělená výjimka dává naději třeba pořadatelům hudevních festivalů, kteří o vyjmutí z EET také usilují. Podle nich může být nutná investice pro řadu akcí likvidační.

Poslanci také snížili sazby DPH u elektronických knih a audioknih. Novela EET počítá s 10% sazbou DPH také pro vodné a stočné, kadeřnické služby, točené pivo nebo opravy kol.

Opozici se nepodařilo prosadit zamítnutí vládní předlohy o rozšíření elektronické evidence tržeb na další obory podnikání. Nepodpořili ji poslanci vládní ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

„Jediný důvod, proč to hnutí ANO předkládá, je, aby se Andrej Babiš mohl tvářit jako ten nejlepší výběrčí daní ve vesmíru,“ řekl před hlasováním místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Jeho strana neuspěla už v debatě s návrhem na přerušení schvalování předlohy do doby, kdy firmy ze skupiny Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) přestanou pobírat dotace z veřejných peněz.

Poslanci zamítli celou řadu opozičních návrhů. Právě Ferjenčík chtěl, aby pod EET nespadali podobně jako prodejci kaprů také stánky s burčákem nebo prodejci vánočních stromků, jmelí, kraslic a pomlázek. Pirátský poslanec také navrhoval, aby si podnikatelé kvůli vedení off-line tržeb nemuseli chodit pro papírové účtenky na úřady finanční správy, a mohli si je sami tisknout. I tento bod Sněmovna zamítla.

Česká lékařská komora zase premiéra Babiše žádala, aby od EET osvobodil doktory. Vláda to ale odmítla. Jako pozměňovací návrh tak krok navrhl Vlastimil Válek (TOP 09), ale Sněmovna bod nepodpořila.

Elektronická evidence tržeb už platí například pro obchody a restaurace. Nynější novelou kabinet reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění evidence tržeb zrušil. Nově by se měla týkat například řemeslníků, lékařů a advokátů.

Celé jednání o novele EET a související novele zákona o DPH provázela rozsáhlá kritika opozičních stran. Předseda ODS Petr Fiala slíbil, že pokud jeho strana uspěje ve volbách, evidenci tržeb zruší.

Reklama

Doporučované