Hlavní obsah
Online

Hlasovat v říjnových volbách budou moci i lidé v karanténě, rozhodli poslanci

Foto: Profimedia.cz

Přenos ze sněmovny: Výuka na dálku bude pro děti povinná. Škola ji musí přizpůsobit možnostem žáka.

Reklama

aktualizováno •

Poslanecká sněmovna schválila v legislativní nouzi novelu školského zákona. Jedná i o možnostech hlasování ve volbách pro lidi, kteří budou v karanténě.

Článek

- Sněmovna na mimořádné schůzi projednala ve stavu legislativní nouze novelu školského zákona, která zavádí povinnou účast i na dálkové výuce. Poslanci návrh schválili a odeslali ji tak rovnou do Senátu. Může je tak schválit v jediném dni a hned je postoupit Senátu.

- Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. „Je to příliš vágní. Může to vést k návštěvám sociálních pracovníků v rodinách, které to nebudou umět naplnit,“ varuje Pirátka Richterová

- Poslanci schválili úpravu volebního zákona, která umožní lidem v nařízené karanténě, jichž je nyní kolem 5000, hlasovat z auta nebo si vyžádat příjezd zvláštní volební komise s přenosnou volební urnou.

  • Sněmovna schválila hlasování v karanténě v říjnových volbách

    Sněmovna schválila speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách. Vládní návrh dnes podpořila i opozice, s jejímiž představiteli se ministerstvo vnitra na podobě předlohy předem dohodlo. Normu má ve čtvrtek projednat ještě Senát, uvádí ČTK.

    Zákon má lidem v nařízené karanténě umožnit hlasovat z auta na vyčleněných místech nebo si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební urnou. Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě. Sněmovna na návrh svého místopředsedy Vojtěcha Pikala (Piráti) do předlohy doplnila výslovné ustanovení, podle něhož cesta k volbám nebude porušením uložené karantény.

  • Poslanci probírají Bělorusko. K českým volbám se ještě vrátí

    Poslanci nyní probírají postoj k situaci v Bělorusku po prezidentských volbách. K volebnímu zákonu, který má na podzim umožnit hlasovat lidem v karanténě, se ještě Sněmovna vrátí.

    Poslanci asi mírně zpřesní vládní návrh, který má umožnit hlasování lidem v karanténě kvůli koronaviru. Podle Pirátů by měli mít možnost prokázat se nejen občanským průkazem, ale i cestovním pasem. Zákon by měl také výslovně stanovit, že cesta k volbám nebude porušením uložené karantény. Úpravy dnes doporučili i komunisté.

  • Poslanci schválili povinnou účast na dálkové výuce

    Novela školského zákona, kterou dnes zrychleně schválili poslanci a poslali ji do Senátu, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

  • Musíme vyřešit ošetřovné, říká Gajdůšková. I s konkrétními parametry

    S konkrétními návrhy, jak upravit výplatu ošetřovného s ohledem na možné podzimní karantény ve školách, přišla poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková.

    „Ošetřovné je dnes vypláceno jen po dobu devíti dní, v případě samoživitelů tedy 16. Aby mohl fungovat požadavek na povinnou výuku na dálku, mělo by být ošetřovné vypláceno opět po celou dobu opatření, které znemožňuje dítěti nastoupit do školy,“ uvedla Gajdůšková. „Zároveň by mělo být rozvolněno ošetřovné, co se týče věku dítěte. V této chvíli je to do deseti let věku a u samoživitelů do šestnácti. Na zdravotním výboru panuje shoda, že by to mělo být posunuto na 13 let, kdy už je většinou dítě schopno být samo doma a je i radši bez dozoru rodičů,“ dodala s tím, že doufá, že koalice brzy dospěje ke konečnému návrhu.

  • Pirátka Richterová: Zákon je příliš vágní. Rozvrátíte rodiny

    Zákon o povinné účasti žáků na dálkové výuce je podle opozice šitý příliš horkou jehlou. „Je to zákon, který nemůže fungovat, když nebude zajištěno ošetřovné pro všechny pracující rodiče. Nemají na něj nárok lidé pracující na dohodu nebo živnostníci,“ uvedla těsně před přestávkou pirátská poslankyně Olga Richterová.

    „je to zákon, který umožní, aby OSPODy chodily do rodin a zahajovaly řízení o odebírání dětí,“ varovala dále. A to proto, že rodiče nebudou schopni zajistit pro děti dostatečné vybavení nebo s ním nebudou moci být v karanténě doma.

  • Plaga: Zkoušky by se opět měnily při vážných plošných opatřeních

    Maturitní a přijímací zkoušky by se na jaře příštího roku opět měnily pouze v závažné situaci, při které by se vyhlašovala plošná opatření v celé společnosti a nebylo by možné zkoušky dělat. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Pro případ nouze by podle něj ministerstvu měla pomoci na situaci rychle zareagovat úprava zákona, podle které by v mimořádné situaci mohlo zkoušky změnit.

    Ministr doufá v to, že jarní zkoušky se v příštím roce budou moci konat standardně jako v letech před výskytem koronaviru. Případné změny v jejich obsahu a termínech ale podle něj nelze vyloučit, pokud by se zkoušky s ohledem na epidemii nemohly uskutečnit plošně.

  • Chybí pět desítek poslanců

    Z klíčového jednání Sněmovny se omluvilo na pět desítek poslanců.

  • Piráti navrhují drobné změny k hlasování v karanténě

    Piráti připravili tři pozměňovací návrhy k zákonu o hlasování v podzimních krajských a senátních volbách. Chtějí například, aby v zákoně bylo jasně definováno, že občan neporušuje karanténu či izolaci při cestě na takzvané drive-in volební stanoviště.

    Možnost speciálního hlasování se bude podle návrhu zákona týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

    Kromě toho, aby nemohl občan při hlasování být nařčen z porušení karantény či izolace, Piráti navrhují umožnit lidem volit i při předložení pasu, a ne jen občanského průkazu.

    Poslední pozměňovací návrh se týká situace, kdy by někdo neověřitelným telefonátem objednal zvláštní hlasovací urnu pro voliče, která by zároveň dorazila do běžné okrskové volební místnosti.

  • Nejdříve volby, potom školy

    Podle schváleného programu schůze nejdříve projednají poslanci ve zrychleném řízení zákon o podzimních volbách, aby mohli hlasovat i lidé v karanténě. Následovat bude školský zákon.

  • Vzdělávání na dálku i mimo epidemii? MŠMT jej zkusí prověřit

    Ministerstvo školství chce v druhém pololetí nadcházejícího školního roku začít zjišťovat, jak by mohla fungovat distanční výuka jako součást běžného vzdělávání. Do konce letošního roku chce vybrat školy, které by se měly zapojit do pokusného ověřování. ČTK to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Jak velkou část výuky by podle něj mohla výuka na dálku tvořit, zatím přesně neví.

    „Počítáme s tím, že do konce letošního roku připravíme pokusné ověřování,“ uvedl ministr. „Nešlo by jen o výuku na dálku v případě zásahu nouzového stavu, mimořádného opatření nebo zásahu krajské hygienické stanice, jak s tím počítá současná novela školského zákona. Mělo by jít o ověřování toho, jakou roli může hrát distanční vzdělávání v celém systému, jaká má být kombinace prezenčního a distančního vzdělávání a ve kterých oblastech dává smysl a větší efekt distanční vzdělávání jako doplněk prezenčního,“ řekl.

  • Stanjura: Balamutí nás vláda čísly?

    Přednostní právo vystoupit využil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Chce na pořad schůze dostat poslanecký návrh o změně zákona daně z příjmů, která reaguje na opakovaná avíza vlády, že chce zrušit superhrubou mzdu, a snížit tak daně pro nižší a středněpříjmové skupiny na 15 procent. „Já u těch jejich prohlášení nechápu, kde berou jednotlivá čísla. Paní ministryně Schillerová zmínila, že toto snížení daně efektivně o čtvrtinu z 20,1 procenta na 15 způsobí výpadek v příjmech státní pokladny 90 miliard korun. Přitom data výběru daně ukazují úplně jiná čísla,“ uvedl Stanjura.

    Za rok 2018 totiž nedosáhl výběr daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti ani 200 miliard.

  • Schůze začíná slibem nové poslankyně

    Mimořádná schůze začala. „Nejdříve složí slib nová poslankyně,“ oznámil předsedající Vojtěch Filip.

    Poslanec Petr Vrána z hnutí ANO k 31. červenci složil poslanecký mandát. Důvodem je jeho kandidatura do Senátu. Nahradí ho Irena Blažková.

  • Nouze trvá až do příštího týdne

    Stav legislativní nouze vyhlásil na návrh vlády v pondělí předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), a to až do úterý 25. srpna. Zrychlený režim umožní Sněmovně projednat a schválit zákon třeba během jediného dne.

  • Rychle do Senátu

    Sněmovna se dnes mimořádně sejde kvůli dvěma předlohám, které souvisejí s koronavirem. Má schvalovat uzákonění pravidel distanční výuky ve školách a také formy hlasování pro lidi v karanténě, kteří se budou chtít zúčastnit říjnových krajských a senátních voleb. Obě vládní předlohy má schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze. V případě přijetí se předlohami bude ve čtvrtek zabývat Senát.

Reklama

Hlavní zprávy