Hlavní obsah

Takto budou hlasovat lidé v karanténě. Za voliči vyrazí 500 vojáků

Foto: vlada.cz

Podle Jana Hamáčka by zákon měl projít hladce i oběma komorami Parlamentu.

Reklama

Lidé v karanténě budou moct k volbám. O novém zvláštním zákonu dnes rozhodla vláda. Jeho navrhovatel, ministr vnitra, věří, že Parlamentem projde hladce a školení komisařů bude moct začít už v září.

Článek

Vláda dnes rozhodla o podobě krajských a senátních voleb pro lidi, kteří se kvůli koronaviru nebo kontaktu s nakaženým člověkem ocitnou začátkem října v povinné karanténě. Volit budou moct z auta, ve speciální volební místnosti nebo do přenosné urny, kterou přinese zvláštní volební komise. Nový zákon o zvláštních způsobech hlasování musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, která by se kvůli tomu měla mimořádně sejít ve středu 19. srpna.

„Vláda se shodla na znění zákona s drobnou technickou úpravou. Vzhledem k tomu, že jsme dost času věnovali diskuzím se všemi politickými stranami, věřím, že by měl hladce projít oběma komorami Parlamentu a vyjít na konci září, aby kraje mohly začít se školeními,“ uvedl předkladatel zákona, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Volit zvláštním způsobem budou moct pouze lidé, kteří budou na speciálním seznamu osob v karanténě, případně jiným způsobem prokážou, že na ně karanténa byla uvalena. Seznam v elektronické formě musí Ministerstvo vnitra a Česká správa sociálního zabezpečení předat den před volbami krajským úřadům.

Kdo na tomto seznamu nebude, se může prokázat i potvrzením o karanténě či izolaci vydaným hygienickou stanicí nebo zdravotnickým ústavem. Voliči budou povinni dodržovat speciální epidemiologická nařízení, která stanoví komise.

Kraje musí zařídit, aby v každém okresu působila minimálně jedna speciální čtyřčlenná volební komise, tři členové budou z řad vojáků proškolených krajským úřadem. Vojáků by se voleb mělo zúčastnit na 500. Členové komisí budou mít zvýšené odměny o 500 korun.

Na materiálním a jiném zajištění těchto komisí se budou podílet Ministerstvo vnitra a Armáda ČR. Vnitro poskytne ochranné a hygienické pomůcky, armáda zbytek.

Stejně tak musí být alespoň jedno volební stanoviště pro volbu z auta na okres. Určovat je budou opět hejtmanství ve spolupráci s vojáky a policisty a to tak, aby místo bylo dopravně dostupné a umožňovalo hladký příjezd a odjezd voličů. Seznamy míst musí být na webových stránkách krajů zveřejněny do 15. dne před prvním dnem voleb.

Reklama

Doporučované