Hlavní obsah

Poslanci mohou příští týden vydat Volného policii. Tvrdil, že dojde k vraždám

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec Lubomír Volný.

Reklama

Příští týden by Sněmovna mohla odhlasovat případné vydání poslance Lubomíra Volného k policejnímu stíhání. Týká se šíření poplašné zprávy. Volný na Facebooku tvrdil, že dojde k vraždám pacientů s koronavirem.

Článek

Poslanci v mandátovém a imunitním výboru na konci června rozhodli, že poslance Lubomíra Volného vydají policii ke stíhání. Potvrdit to ještě musí plénum Poslanecké sněmovny. Mělo by se tak stát v nadcházejícím týdnu.

Rozhodnout o tom má úterní grémium. „Pokud tak neučiní, načtu tento návrh v úterý na začátku jednání. Z mého pohledu by se tím měla ‚nějak‘ tato řádná schůze Sněmovny zabývat, protože do ní byl bod ve výboru projednán,“ řekl Seznam Zprávám předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Policie požádala o vydání Volného kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy na sociální síti v příspěvku o léku Ivermektin, jehož je Volný propagátorem. V příspěvku mimo jiné uvedl, že se chystá spiknutí s cílem diskreditovat lék tak, že dojde k zabití několika pacientů.

Mandátový a imunitní výbor se nezařazeným poslancem, který je tváří takzvaného Volného bloku, zabýval už dříve, a to kvůli lednové potyčce s poslanci ČSSD a ANO u pultíku předsedajícího. Výbor navrhnul pro Volného pokutu ve výši jednoho měsíčního poslaneckého platu, Sněmovna to v dubnu schválila. Poslanec se chtěl odvolat k Ústavnímu soudu.

Foto: Facebook / Mgr. Lubomír Volný - Jednotní

Facebookový post poslance Volného.

Volný v lednu při projednávání prodloužení nouzového stavu neuposlechl předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD), aby mluvil k věci, načež mu předsedající vypnul mikrofon. Volný proto šel na jeho místo a začal se s ním přetahovat o jeho mikrofon. Hanzelovi přiběhlo na pomoc několik kolegů z ČSSD a ANO, kterým Volný vyhrožoval „flákancem“.

Jeho zatím poslední extempore v Poslanecké sněmovně se odehrálo tuto středu, kdy obstruoval projednávání zákona o možnosti volit v karanténě tím, že si mlčky sednul za řečnický pultík a i přes výzvy k jeho opuštění a následná napomenutí a vykázání ze sálu ho odmítl opustit.

Volný se „proslavil“ i flákancem.Video: psp.cz

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) musel na pomoc povolat policii. Přivolaní policisté nakonec museli použít donucovací prostředky. Při vyvádění poslance byly zavřené dveře do sálu a vypnuté kamery. Podle svědectví poslanců, kteří v sále zůstali, Volný při snahách policistů ho odvést, téměř převrátil řečnický pult a vylomil mikrofony. Následně je museli údržbáři přišroubovat.

Zda se Sněmovna bude zabývat i tímto Volného vystoupením, ještě není jasné. Grospič uvedl, že se o středeční události nejdřív musí poradit s místopředsedy mandátového a imunitního výboru. „Věc je složitější zásahem policie a neznám zatím případnou kvalifikaci skutku policií. Nelze vyloučit, že v nějaké podobě se tím bude výbor zabývat,“ řekl.

Seznam Zprávy oslovily také předsedu Poslanecké sněmovny Vondráčka s žádost o vyjádření k tomu, zda vedení Sněmovny zvažuje do konce volebního období nějaké kroky, které by chování poslance Volného eliminovaly nebo omezily. Vondráček neodpověděl.

Nicméně pro server Novinky.cz před několika dny uvedl, že ve Sněmovně je již připravený takzvaný Lex Volný. „Máme nachystanou novelu jednacího řadu. Mohlo by se to přijmout hned,“ řekl Novinkám Vondráček. Ten návrh předložil v březnu spolu s kolegy z KDU-ČSL a České pirátské strany. Zákon zavádí nové disciplinární řízení proti zákonodárci, který na jednání parlamentu spáchá přestupek. V případě, že se dotyčný dopustí více přestupků, bude platit pokutu za každý z nich. Ta by se nově mohla strhávat přímo z platu.

Reklama

Doporučované