Hlavní obsah

Babiš se zase dal dohromady s Okamurou, ČSSD je z toho nervózní

Sledujte, jak KSČM, ANO a Okamura zablokovali jednání o výrocích prezidenta Zemana k Novičoku.Video: Poslanecká sněmovna ČR, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stará hlasovací koalice ANO, komunistů a SPD zablokovala ve Sněmovně jednání o výrocích prezidenta o Novičoku.

Článek

Jediný den poté, co v ČSSD začalo referendum o vstupu do vlády s Andrejem Babišem, dostali sociální demokraté ve Sněmovně důvod k přemýšlení.

Babišovo hnutí ANO s komunisty a poslanci hnutí Tomio Okamury zamítli projednávání výroků prezidenta republiky o tom, že se v českých laboratořích vyráběla látka typu Novičok.

Sociální demokraté přitom při vyjednávání návrhu koaliční smlouvy opakovaně vyjadřovali obavy, aby se navzdory vládní koaliční spolupráci Andrej Babiš při důležitých hlasováních ve Sněmovně právě s Okamurou nespojil.

Proto, aby se o Novičoku ve Sněmovně nejednalo, zvedli ruku, až na jedinou výjimku (Radka Vondráčka, který se zdržel), všichni přítomní poslanci ANO, všichni přítomní okamurovci a komunisté.

Ze sociálních demokratů se k nim přidal pouze místopředseda Jaroslav Foldyna.

„Já nechápu, s čím novým bychom se v Parlamentu seznamovali. Myslím, že jsou důležitější věci než vyprávět si o kauzách, které jsou vyřešeny,“ řekl Foldyna o svém postoji.

Video: Jsou důležitější věci, říká Foldyna

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Jeho kolegové z poslaneckého klubu však měli jiný názor. Čtyři se zdrželi hlasování, zbytek přítomných včetně předsedy Jana Hamáčka byl pro to, aby se o Novičoku jednalo.

Poslanec Jan Birke Seznamu přiznal, že ho obnovení hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD překvapilo, protože dohody před hlasováním prý byly jiné.

„To, že se projevila hlasovací mašina, některé členy našeho klubu znervóznilo,“ řekl Birke Seznamu.

Uvedl však také, že úterní odpoledne ve Sněmovně nepovažuje za zásadní. „Hovořil jsem s předsedou (Janem Hamáčkem) a nenecháme se rozkolíbat,“ uvedl Birke.

Na otázku, jestli i po hlasování k Novičoku Andreji Babišovi věří, říká: „Předpokládám, že kolegové budou ještě hnutí ANO věřit, ale že se už něco takového nebude opakovat.“

Video: Nebylo to od nich moc inteligentní, říká poslanec Birke

Poslanec ČSSD Jan Birke.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Aféra kolem jedu Novičok a výroků prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že se měla zmiňovaná látka vyrábět v Česku, se již řešila na nejrůznějších sněmovních výborech.

Podle zahraničního výboru, na kterém byli přítomni i ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová a ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, se ale Novičok v Česku nevyráběl.

Kauzou okolo jedu, který byl v Londýně použit k otravě bývalého dvojího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, se zabýval i senátní bezpečnostní a zahraniční výbor. Podle něj sdělil Zeman o výrobě jedu v Česku nepravdivé informace a ohrozil tak české bezpečnostní zájmy.

Senátoři z klubu Starostů a nezávislých pak dokonce řekli, že chtějí připravit materiály, které by měly vést k ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana pro podezření z velezrady.

Reklama

Související témata:

Doporučované