Hlavní obsah

Poslanci schválili nová očkování zdarma, bude to stát téměř miliardu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Očkování proti papilomaviru.

Reklama

V době, kdy se tuzemské zdravotnictví už druhým rokem potýká s obrovskými náklady na pandemii koronaviru, vznikl ve Sněmovně návrh, který by mohl mít každoročně téměř miliardový dopad na systém veřejného pojištění.

Článek

Zdravotnickým výborem před několika dny prošly po prvním čtení zákona o veřejném zdravotním pojištění dvě změny, díky nimž by měly zdravotní pojišťovny nově platit pro další věkové skupiny vakcíny proti klíšťové encefalitidě a meningokokovému onemocnění. Změna se týká i očkování proti papilomaviru.

Spoluautorkou pozměňovacích návrhů je také šéfka sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (za hnutí ANO). Návrh byl zdůvodněn tak, že Česko výrazně zaostává v očkování právě proti těmto vážným onemocněním.

Podle Adámkové je problém, že v Česku klesá proočkovanost – třeba právě u vakcín proti papilomaviru. „Vůbec nedosahujeme doporučených hodnot podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropské komise,“ řekla Adámková, která je zároveň přednostkou pracoviště preventivní kardiologie v pražské nemocnici IKEM.

Podobně mluví také vládní poslanec Jiří Běhounek (ČSSD), který se také na přípravě tohoto návrhu spolupodílel. „Bohužel data nehovoří ve smyslu zlepšování stavu proočkovanosti, ale naopak o poklesu,“ uvedl Běhounek.

Materiál předložený poslancům výboru to v případě papilomaviru, který může způsobit třeba karcinom děložního hrdla, dokládá na konkrétních číslech. U 13letých dívek je v Česku, které je čtvrté nejhorší v Evropě, proočkovanost okolo šedesáti procent. Za posledních šest let klesla o 15 procent.

Podle WHO a Evropské komise by přitom měla být proočkovanost do roku 2030 alespoň 90 procent.

„Možná tomu rodiče nevěnují pozornost nebo si neuvědomují, jaká to je pro jejich děti příležitost do budoucna,“ podotkla Adámková. Očekává se, že když vakcínu budou hradit zdravotní pojišťovny, tak se proočkovanost zvýší.

Změna přitom počítá s novým systémem, jak se bude schvalovat, které vakcíny se budou z veřejného zdravotního pojištění hradit. Tato úloha má nově připadnout ministerstvu zdravotnictví. Doteď to měl u těchto vakcín na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podle poslance Petra Třešňáka (Piráti) však není tento systém transparentní. „Chybí ošetření dopadu do veřejného zdravotního pojištění, pokud by například ministerstvo schválilo úhrady několikanásobně dražších vakcín,“ uvedl Třešňák.

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP už si spočítala, na kolik by nový systém vyšel. Tedy že by jako v současné době pojišťovny nehradily již nejlevnější očkování proti papilomaviru, a když chtěl pacient dražší vakcínu, musel si část ceny doplatit.

V této souvislosti by podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Milana Řepky došlo k extrémnímu nárůstu nákladů na očkování. Ročně by šlo v celém systému, jak odhaduje VZP, o nárůst ve výši zhruba 530 milionů korun.

„Důvodem jsou vysoké ceny očkovací látky Gardasil. Na základě kvalifikovaného odhadu je tak možné očekávat 2 až 2,5násobný nárůst nákladů na očkování v případě stejné populace pacientů oproti stávajícímu stavu,“ uvedl Řepka. Cena jedné této vakcíny Gardasil se podle něj pohybuje mezi třemi a čtyřmi tisíci korunami.

Další změna, která prošla výborem, počítá s tím, že by pojišťovny platily očkování proti meningokoku dětem mezi čtrnáctým a patnáctým rokem. A vakcínu proti klíšťové encefalitidě lidem nad 50 let. Tyto změny mají přijít tuzemské zdravotnictví nejméně na 420 milionů korun ročně.

Věra Adámková uvedla, že zmíněné návrhy s dalšími poslanci připravili po doporučení České vakcinologické společnosti, jejíž předsedou je Roman Chlíbek a dalším členem jejího vedení je mimo jiné exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Šéfka výboru pro zdravotnictví přiznala, že právě s Chlíbkem tyto návrhy řešila osobně.

„Ano, bylo to doporučení naší odborné společnosti, dobré jsou v tom, že povedou k modernizaci očkovacího kalendáře a přiblížení moderním kalendářům ostatních vyspělých zemí,“ uvedl Chlíbek.

Ve výboru pro zdravotnictví podpořilo změnu v očkování proti meningokoku a klíšťové encefalitidě devět z patnácti poslanců. Pro změnu u vakcíny proti papilomaviru bylo deset ze čtrnácti členů výboru.

Jedním z těch, kteří pro ně ruku nezvedli, byl bývalý ministr zdravotnictví a současný poslanec za ANO Adam Vojtěch. „Pro dané návrhy jsem nehlasoval,“ uvedl Vojtěch. Na další dotaz, jaké k tomu měl důvody, však už neodpověděl.

Naopak podporu našel návrh u některých poslanců opozice.

„Je obecně dobře, aby pojišťovna, pokud na to má, hradila očkování těm, kteří mají zájem se očkovat,“ uvedl poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

„Všechna tato očkování jsou důležitá, a pokud budou hrazena z veřejného zdravotního pojištění, lze očekávat, že je lidé více využijí,“ podotkl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.

Reklama

Doporučované