Hlavní obsah

Poslanci navýšili počet vojáků vyslaných do zahraničí. Proti byli jen komunisté a SPD

Přenos z jednání poslanců o misích.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanecká sněmovna schválila posílení vojenských zahraničních misí do roku 2020. Proti byli jen poslanci SPD a KSČM.

Článek

Poslanci se přeli hlavně o mise vojáků v Pobaltí. Případné navyšování této mise vadí KSČM a tím pádem má vliv na sestavování vlády a její následnou důvěru. Nakonec poslanci prodloužení misí jako celek schválili. Mise v Pobaltí byla prodloužena a doplněna o to, že ve druhé polovině roku 2019 bude maximálně 95 českých vojáků střežit vzdušný prostor nad Pobaltím.

Vojákům tak bylo celkově prodlouženo působení v Afghánistánu, Iráku, Mali, Nigeru, Mauretánii, Čadu, Burkině Faso, na Sinajském poloostrově, v Bosně a Hercegovině, Kosovu, Itálii, Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku.

Návrh podpořilo celkem 140 poslanců. Pro hlasovali všichni přítomní poslanci ANO, ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a velká většina Pirátů. Proti byli naopak všichni komunisté a poslanci SPD. Hlasování se zdržel Pirát Tomáš Vymazal.

Pravicoví poslanci - například Miroslav Kalousek z TOP 09 - volali po tom, aby právě na přítomnost v Pobaltí byl kladen důraz. Připomněl třeba citát Karla Havlíčka Borovského z roku 1844 o tom, že Rusové vše slovanské považují za ruské.

Projednávání začalo vystoupením ministrů v demisi Karly Šlechtové a Martina Stropnického. Poté se ke slovu dostali poslanci. Ti nejprve řešili, zda má vláda v demisi vůbec právo řešit mise.

„Nejsme v normální situaci, ale jsme v nejdelší politické krizi po listopadu 1989,“ začal svůj projev předseda ODS Petr Fiala. Podle něj by ale vláda bez důvěry neměla vojáky do zahraničních misí posílat, ale má dle politika mandát jen na to „svítit a topit“.

Jako jeden z dalších řečníků vystoupil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Ne, že by mi dnešní vláda nešla na nervy. Jde mi strašně na nervy, ale prosím kolegy, aby hlasovali pro návrh. Jde o bezpečnost.“

„My jsme mluvili s kůrovcem a potvrdil nám, že když budeme mít důvěru, přestane požírat naše lesy, a také jsme volali nahoru a tam nám řekli, že když budeme mít důvěru, začne pršet,“ přihlásil se do rozpravy premiér v demisi Andrej Babiš, který ale za svá slova sklidil kritiku od KDU-ČSL a TOP 09.

„Kde berete tu drzost zlehčovat situaci. Je to vaše stíhání, kvůli kterému nemá vláda důvěru,“ vystoupil na plénu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je mi za vás hanba,“ připojil se šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

O další slovní přestřelku se postaraly ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). „Cítím se tam jako zástupkyně 1. třídy základní školy,“ zaznělo od Šlechtové, ta popisovala své pocity ze zasedání výboru.

„Paní ministryni nemusíme zesměšňovat, paní ministryně to zvládne sama,“ zaznělo pak z úst Černochové, která připomínala přešlapy Šlechtové.

Česká republika by měla podle schváleného vládního plánu ještě letos vyslat do Iráku, Afghánistánu a Mali o 275 vojáků více, než tam působí dosud. Zároveň se prodlouží doba působení vojáků, kteří hlídají prostor nad Pobaltím.

Rozhovor s Vojtěchem Filipem o podpoře zahraničních misí.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Současný mandát umožňuje, aby se zahraničních misí účastnilo až 806 českých vojáků, za dva roky by jich mohlo být 1096. Posílení zahraničních operací by mělo Česko vyjít až na 2,4 miliardy korun ročně.

Právě otázka zahraničních misí se stala palčivým problémem rodící se vlády Andreje Babiše. Koalici hnutí ANO a ČSSD jsou totiž ochotni podpořit komunisté jen v případě, že se nebudou nově navyšovat mise v Pobaltí. Spokojeni ale nejsou ani s prodlužováním mandátu českých vojáků, kteří tam působí dnes.

Reklama

Doporučované